IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На почивка в Несебър: Кои забележителности да разгледате?

1 юли 2020 12 30

Градът е под закрилата на ЮНЕСКО

IStockphoto

Знаете ли, че един от най-древните градове в Европа се намира в България? Възникнал като тракийско селище преди близо 3 200 години, днес Несебър привлича хиляди туристи не само с красивите си плажове, но и със своята история. Част от него е обявена за архитектурно-исторически резерват с национално значение, днес той е под закрилата на ЮНЕСКО.

Ако тази година сте избрали да отидете на родното Черноморие, то Несебър е идеално място за семейната ви почивка. Освен на плаж, всеки ден може да разглеждате по една от забележителностите на града и да научите за наследството, оставено ни от римляните на това място. За тях ще ви разкажем в рубриката ни „Пътувай“ с туристическа агенция Posoka.

Едно от нещата, които най-лесно ни провалят почивката, е дългият път до плажа. Затова трябва да си намерим хубаво място, което бързо ще ни отведе до шезлонгите и студените коктейли. От туристическа агенция Posoka ни предлагат една прекрасна къща, която е само на 5 минути от плажа, а от терасата може да се насладим на прекрасните летни залези - вижте къщата ТУК.

Старото име на Несебър е Месамбрия. Градът възниква като елинска колония, разположена на полуостров, който е с дължина 850 м и широчина от 350 м. Заради запазените на него паметници от различни исторически епохи, Старият град влиза в списъка на паметниците на Световното културно наследство. Само на територията му има общо 23 църкви, като в миналото те са били много повече.

Ето кои забележителности на Несебър си струва да посетите:

1. Старата мелница

Несебър, вятърна

Pixabay

Това е едно от най-емблематичните места в града, на което много хора отиват, за да си направят снимка за спомен. Може би не знаете, че въпросната мелница не е била действаща в миналото, а просто е построена като атракция. Всъщност истинската, по чието подобие е построена тази, сега е част от хотел, намиращ се в началото на града.

Вятърната мелница е разположена на моста, който свързва стария и новия град. На него има пейки, където всеки може да седне и да гледа залеза.

2. Крепостта „Месемврия“

Несебър, крепост

IStock

Намира се в Стария град, малко след вятърната мелница. Смята се, че най-старите врати, които са запазени до наши дни, са от 5-ти век преди Христа.

След като римляните завладяват града, продължават да надграждат крепостта, която днес е един от символите на Несебър.

3. Археологически музей

Няма как да не влезете в Стария град и да не разгледате тази негова забележителност. Вътре ще научите повече за историята на Несебър, а ако желаете, може да си хванете гид, който да ви разведе по останалите най-големи забележителности, които си струва да посетите.

Не забравяйте, че музеят е част от „100-те национални туристически обекта“ и вътре може да ви поставят печат.

Несебър Pixabay

Pixabay

4. Етнографски музей

Друго място, на което да отидете след археологическия музей. До него ще стигнете, вървейки по малките спретнати улички на Несебър. Той е разположен в къща, която е построена преди повече от 150 години. В него ще научите любопитна информация за бита на хората в града.

Несебър, църква

Pixabay

5. Древните църкви

Една от причините Несебър да бъде под закрилата на ЮНЕСКО. Всяка една от тях датира от различен период, свързан с историята на града. Например „Света Богородица Елеуса“ е издигната още през 5-ти век.

Останалите:

Несебър, църква Pixabay

– Старата митрополия „Св. София“ – трикорабна базилика от 5-6 век;
– Църквата „Йоан Кръстител“ – архитектурата ѝ е нещо средно между базилика и кръстокуполна църква. Смята се, че датира от 10-11 век;
– Новата митрополия„Св. Стефан“ – със запазени стенописи, средновековни колони, надписи и плочи;
– Църквата „Св. Тодор“ – от нея са запазени само северната и западната страна на храма, построени някъде през 13 век;
– Църквата „Св. Йоан Алитургитос“ – от 13-14 век;
– Църквата „Пантократор“ – добре запазена църква от Средновековието;
– Църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ – външните ѝ стени са запазени. По тях има уникални орнаменти, датиращи от 13-14 век;
– Църквата „Св. Параскева“;
– Църквата „Св. Спас“ – в нея може да видите стенописи от 15 век, запазени и до днес.

Отивайки на почивка в Несебър, може да посетите още много приятни места като местния пазар за сувенири, ранновизантийските терми, да се снимате до статуята на рибаря и кея, от който се открива невероятна гледка.

Несебър, кей

Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари