IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коя е Рая бин Ал-Хюсеин – от Йордания до японистиката и внука на Роалд Дал

10 юли 2020 18 00

Сватбата ѝ бе първата кралска такава по време на пандемията

Снимка: Getty Images

Тя е известна с това, че е част от йорданското кралско семейство. Като принцеса трябва да бъде дадена на мъж от нейната религия и със знатно потекло. Само преди дни обаче става ясно, че нейният спътник в живота ще бъде англичанин – внукът на писателя Роалд Дал, при това с няколко години по-млад от нея. Тя е Рая бин Ал-Хюсеин, чиято сватба бе първата кралска сватба по време на пандемията.

Коя е Рая бин Ал-Хюсеин? 

Принцесата е родена на 9 февруари 1986 г. Тя е най-малката дъщеря на йорданския крал Хюсеин и неговата четвърта съпруга – кралица Нур. Има двама братя – Хамза и Хашем, както и по-голяма сестра – принцеса Иман. Тя е и полусестра на йорданския крал Абдула II.

Семейството ѝ има и християнски корени 

Рая израства като мюсюлманка, но семейството от страна на майка ѝ има християнски корени. Кралица Нур, чието рождено име е е Лиса Наджиб Халаби, е дете на арабин мюсюлманин и християнка. След като се омъжва, тя приема другата вяра, но след като ражда две дъщери, оставя на тях избора дали да носят забрадка или не. 

Смята се, че принцеса Рая има и друг полубрат освен Абдула II. В миналото баща ѝ има тайна връзка с актрисата Сюзън Кабот. Двамата се виждат за първи път през 1959 г. в САЩ. Тогава той я кани в къща на плажа в Лонг Айлънд. Двамата се виждат няколко пъти по време на престоя му, като през 1961 г. тя ражда момче. Според източници на ЦРУ, детето на име Тимъти е от йорданския крал. През 1986 г., когато младежът се напива жестоко, пребива майка си. По-късно той признава пред съда, че получава издръжка от своя знатен татко. 

Бащата на принцеса Рая има общо четири съпруги, като среща Нур след като убиват третата – Аля. Тя остава с него до смъртта му. 

Какво образование има йорданската принцеса? 

Красавицата завършва Атлантическия колеж в Уелс и получава бакалавърска степен по японистика в Университета в Единбург. След това една година живее в Киото, Япония, където учи в университета „Ritsumeikan“. После следва магистърска степен по японска литература в Колумбийския университет и се премества да живее в Токио. Там прекарва близо три години, работейки в областта на човешките ресурси. 

Рая е аспирант в катедрата за азиатски езици и култури в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Заради своето образование, тя е част от йорданската делегация на крал Абдула II по време на посещенията му в Япония и Южна Корея. 

От Йордания до Великобритания 

Принцеса Рая пази личния си живот в тайна и рядко споделя важни моменти от него в социалните мрежи. Във Великобритания тя се запознава със своя съпруг – Нед Донован. Не е ясно как точно пламва тяхната любов, но според запознати, той е журналист и споделя нейната страст по литературата и писането. 

На 5 ноември 2019 г. от йорданското кралско семейство обявяват техния годеж. 

„Развълнуван съм да споделя някои невероятно щастливи новини с всички вас“, пише тогава Тед в Twitter. 

Първата кралска сватба в условия на COVID-19

34-годишната принцеса и 26-годишният журналист се вричат във вечна вярност на 7 юли в Обединеното кралство. Заради разпространението на коронавируса, те не успяват да осъществят плановете си за голяма сватбена церемония в Йордания. За сметка на това двамата подписват в тесен кръг, като един от свидетелите им е кралица Нур. 

„Беше по-безопасно за роднините на съпруга ми да направим сватбата във Великобритания. Очакваме с нетърпение да отпразнуваме повода в Йордания, щом ситуацията го позволи“, обяснява принцесата. Тя сподели няколко снимки от сватбата в Twitter и използва платформата, за да благодари за пожеланията, които е получила. Там тя написа, че с Донован искали да се бракосъчетаят още през април в родната ѝ страна, но пандемията ги накарала да размислят. 

На кадрите се вижда, че булката е със стилна дантелена рокля с флорални мотиви, която се отличава с дълги ръкави. На главата си носи скромна тиара, към която е прикрепен дългият ѝ волан. Прави впечатление, че гримът по лицето ѝ е много лек. Избраникът й пък е със сив панталон и черен фраг. 

Кой е Нед Донован? 

Той е син на писателката и актриса Теса Дал (дъщеря на известния британски писател Роалд Дал) и Патрик Донован. От неговия уебсайт става ясно, че е работил за компании като Mail, Buzzfeed и The Spectator, има и текущи участия  в програми на BBC.

През годините Нед е бил кореспондент на свободна практика за Daily Mail и The Times. По последни данни, през последните месеци съпругът на принцеса Рая работи в Индия, но след като двамата вече са семейство, смята да се премести с нея в Йордания. 

„Наскоро завърших интензивен курс по съвременен арабски език, който ме научи на две неща – това, че моят арабски не е много добър и това, че ще трябва да продължа да го усъвършенствам“, пише шеговито той, с което показва, че има желание да научи езика на своята съпруга. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари