IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Пещера Проходна – да погледнеш през божиите очи

29 юли 2020 14 30

Разходете се до забележителността през уикенда

Pixabay

Времето през юли и август ни дава възможност за чудесни разходки из България. Ако вече сте били на море и се чудите как да разнообразите своя уикенд, то ви трябва някоя кратка почивка или поход с приятели, за да избягате от жегата в големия град и да усетите прохладата на планината. Това може да стане, ако отидете до една от най-достъпните пещери в България – „Проходна“. 

Избирайки за локация село Карлуково, вие ще можете да видите един от 100-те национални туристически обекта и да сложите начало на една чудесна обиколка из най-известните забележителности на нашата страна. 

Къде се намира „Проходна“? 

Пещерата, която представлява естествен скален мост с дължина 262 метра, се намира на около 120 км от София и 2 км от село Карлуково. Въобще, около град Луковит има какво да се види – различни карстови образувания. 

Освен „Проходна“, в района са „Темната дупка“, „Кучешката“, както и още много пещери и пропасти. 

Преди да стигнете въпросната забележителност, се отбийте до Националния пещерен дом в Карлуково, разположен на десния бряг на река Искър. Там ще видите колекцията на Петър Трантеев – един от основателите на пещерното дело у нас. От него има пътека, която води до пещерата. 

Божиите очи,

БГНЕС

Ако искате да отидете направо при пещерата, поемате по пътя за Луковит, като следите за табелата за село Карлуково. На поляните преди „Проходна“ може да паркирате колата си и да тръгнете пеша към нея. 

Какво представлява пещерата? 

Неслучайно хората казват, че отивайки на това място, човек може „да погледне през божиите очи“. Наричат пещерата „Очите на Господ“ или „Божиите очи“ заради специфичните отвори в нейния таван, наричани „окни“. Дупките са разположени на малко разстояние една от друга и имат бадемовидна форма, като приличат много на очи. 

Пристигайки с колата до пещерата, вие ще влезете първо през малкия ѝ вход, който е с височина около 35 м. Влизайки навътре и поглеждайки нагоре, вие ще видите уникалния природен феномен и достигнете до по-големия вход (45 м), който се смята за най-големия пещерен свод в България. 

Божиите очи,

Предполага се, че пещерата се е образувала преди около 66-68 млн. години, по време на периода креда. И докато преди години река Искър е била доста пълноводна и е запълвала по-голяма част от скалния феномен, сега тя тече под пода му. Заради сеизмичната активност и някои карстови процеси, това се променя и пещерният коридор е прекъснат. 

„Очите на Бога“ е естествено осветена и отворена от двете страни, затова може да бъде разгледана през различни части на деня. А падне ли нощта, Луната се вижда през дупките в тавана ѝ, като гледката често бива заснемана от много фотографи. 

Божиите очи,

Какво да видите наоколо? 

Ако сте любители на екстремните спортове, може да скочите с бънджи от най-високата част на пещерата или пък да се покатерите по една част от нея със специална екипировка и инструктор. Иначе, на излизане от пещера „Проходна“ се насочете към манастир „Света Марина“, който е наблизо, част от геопарк „Искър-Панега“. Той се намира в скалите, точно под туристическия център. До него се стига по пътека, виеща се по скалите, дълга около 300 метра. Тъй като тя е с някои по-стръмни участъци, е добре да сте с удобни обувки. 

След като разгледате скалната църква, която в миналото е била обитавана от монаси – исихасти, се връщате обратно и се насочвате към екопътека „Искър-Панега“. Там има паркинг, където да оставите автомобила си. Вървейки през равни пътеки в гората и дървени мостчета, ще разгледате още от красотите на геопарка. На много места по пътя има пейки и беседки, където  да поседнете или да си направите пикник с компания. 

Божиите очи,

БГНЕС

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари