IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уикенд дестинация: „Очите на Бога“

25 октомври 2019 08 30

Разходете се до пещера „Проходна“ край Карлуково

Tialoto.bg

Знаете ли къде се намира най-дългият пещерен тунел в България? Ако до момента не сте имали случай да го посетите, то почивните дни ви дават възможност за това. След като в нашата рубрика „Уикенд дестинация“ ви разказахме за екопътеката „Искър-Панега“, днешното ни предложение е друга забележителност в района – „Очите на Бога“.

Наричат пещера „Проходна“ така, защото има два естествени отвора на тавана, които сякаш приличат на очи. Оттам идва и наименованието „Божиите очи“.

В случай, че тръгвате като нас от София, трябва да знаете, че въпросният обект се намира на 112 км от столицата и само на 2 км от село Карлуково.

Ако до момента не сте пътували до мястото, най-добре си включете джипиеса на телефона и търсете хижа „Пещерен дом“, защото ще се объркате по табелите. Там има голям паркинг, където да си оставите колата. След което ще вървите пеша до пещерата максимум 10-15 минути. Минете ли през Карлуково, след 2 километра ще видите отбивка, която води до малкия ѝ вход. Ние избрахме втория вариант и също имаше достатъчно място за паркиране.

"Очите на Бога"

Общата дължина на пещерата е 365 метра, а височината й е 56 метра. Тя разполага с два входа, като малкият е 35 метра висок. Заставайки на него и поглеждайки нагоре, ще видите красивите карстови образувания. После следвайте пътеката навътре.

"Очите на Бога"

Вървейки, ще се спирате като нас постоянно. Едно е сигурно – ще останете запленени от окната – отворите, които са се получили вследствие на ерозията от водата, просмукваща се през тавана. Именно заради тях много хора решават да посетят пещерата. Някои дори вярват, че мястото зарежда с положителна енергия и „свързва“ с Бога.

"Очите на Бога"

Пещерният коридор, който се е образувал преди 66-68 млн. години, е пълен с места, на които да си направите страхотни снимки. Предупреждаваме ви, че през уикенда там има много хора и не се учудвайте, ако ви е трудно да си щракнете селфи без да ви обезпокояват прииждащи туристи.

"Очите на Бога"

Вътре ще станете свидетели и на надписите на вандали, за които да си оставиш инициалите по карстовите образувания е от първостепенно значение. Освен тези неприятни гледки, онова, което ни направи впечатление, са множеството кули/пирамидки от дребни камъчета, изградени от посетителите на различни места в пещерата.

"Очите на Бога"

В края на пещерата може да чуете писъци, но не се шашкайте. Погледнете нагоре и ще видите, че просто някой скача с бънджи, защото мястото е много популярно за това екстремно изживяване. После ще се усетите, че ръкопляскате на смелчагата заедно с останалите туристи.

"Очите на Бога"

Продавачите на сувенири ни разказаха, че ако човек дойде в дъждовно време, „Проходна“ е по-мрачна и мистична, но гледката на капещата вода през отворите си струва – „сякаш Господ плаче“. Ако имате късмет, след това ще изгрее слънце, а с него ще се появи и дъга.

"Очите на Бога"

„Божиите очи“ е част от 100-те национални туристически обекта на България. За пещерата не се плаща вход или такса за снимки. Ако искате да получите печат, трябва да отидете до Националния пещерен дом. Там е единият вариант за преспиване, ако разполагате с повече време. Друга възможност са спретнатите къщи за гости в град Луковит или някоя баба, която отдава стаи под наем в Карлуково.

"Очите на Бога"

Снимки: Tialoto.bg
5 често срещани клопки при пътуване в непозната страна

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари