IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прага – 4 забележителности, които да посетите

31 юли 2020 14 30

Там бирата е по-евтина от кафето

Pixabay

Голяма част от лятото вече отминава. Въпреки ограниченията заради пандемията, на всеки му се иска да отиде един път на море и да попътува у нас и по света, за да види нещо различно. Докато някои държави затвориха границите си за българи, други все още ни допускат свободно. Тъй като от 15 юни гражданите от „Зелена зона“, влизащи на територията на Чехия, не трябва да показват отрицателен  PCR тест, нито да бъдат поставяни под карантина, то можем да стегнем багажа и да отидем за уикенд в Златна Прага. 

Ако досега сте чували положителни отзиви за града на хубавата бира, време е да го посетите. Но преди това се информирайте предварително за чешката столица и си направете списък с места, на които да отидете. Днес в рубриката ни „Пътувай“ с туристическа агенция „Posoka“ ще ви дадем идеи кои забележителности да разгледате: 

1. Карлов мост 

Едно от най-емблематичните места в Прага. Мостът, който е с дължина 621 метра и ширина 10 метра, е доста оживен по всяко време на годината. Той свързва двете централни части на града и е пълен с малки сергийки, които предлагат най-различни сувенири и ръчно изработени предмети. Разхождайки се по него и гледайки река Вълтава, нищо чудно да изгубите компанията си из тълпата. 

Карловият мост е построен през XV век. Той е в готически стил, като по него има много статуи на светци. На всеки един от краищата му се извисява по една кула. 

Прага, Карлов

Pixabay

2. Пражки замък

Друго популярно място от Златна Прага, отличаващо се със своята архитектура. Според книгата на рекордите на „Гинес“, той е най-големият дворцов комплекс в света. Интересното е, че в началото е бил само една малка дървена постройка, но с годините площта му се увеличила и днес е комплекс от сгради, строени през X и XX век, по желание на императрица Мария Тереза. 

За да видите всичко и си направите снимки за спомен, със сигурност ще ви трябват поне 2 часа и повече. Добре е да разгледате резиденцията на чешките крале или президентския дворец, огромната катедрала „Свети Вит“ (строена цели шест века), както и още няколко църкви и правителствени сгради в стил барок и готик. Обърнете внимание на красивите и перфектно поддържани градини, както и прекрасната гледка, която се открива на излизане от замъка. 

Прага, часовник

Pixabay

3.  Часовниковата кула „Орлой“

Няма как да отседнете в Прага, да пиете бира, да минете по Карловия мост, но да не отидете до часовниковата кула. Заставайки пред нея, вие ще видите нейния специфичен циферблат, който показва разположението на Слънцето и Луната. Съветваме ви да го направите малко преди кръгъл час, за да наблюдавате кратката програма и преместването на стрелките. 

Кулата е създадена през 1410 г. от майстора Ян Шиндел. Според някои предания, той бил ослепен, за да не може да направи същото творение на архитектурата на друго място.

Прага, площад

Pixabay

4.  Музеите на Прага

Ако искате да се запознаете по-подробно с историята на чешката столица, трябва да разгледате музеите, разположени на територията ѝ. Следваща спирка от вашата разходка трябва да бъде Националният, който ще откриете на централния площад „Вацлавски намести“. В него са запазени над 14 милиона експоната, сред които артефакти, вкаменелости, древни книги и ръкописи, археологически находки и други.  

Техническият музей е друг известен обект в града, през който си заслужава да минете. Там ще видите кой е първият автомобил, съществувал на чешка земя; ще се запознаете с архитектурни модели, колекции от фотографски апарати и най-различни други технологии от миналото до днес. Хубаво е да знаете, че ако сте там на първия петък от месеца, няма да плащате за вход. 

Преди да се отправите към някоя кръчма, където да пийнете бира и опитате от местните гозби, отидете в Музея на специалните ефекти – едно място, което се харесва както на малки, така и на големи. Той е построен от чешкия режисьор Карен Земан. 

Прага, улица

Pixabay

Нашите съвети за първа обиколка на Прага: 

  • Ако отивате за първи път там, може и да не ви стигне един уикенд, за да разгледате красотите на града. За да се ориентирате по-добре, може да ползвате карта. Предупреждаваме ви, че в Прага има много хълмове. Ще ви трябват удобни обувки, с които да вървите пеша, но все пак имайте предвид, че транспортът там е много удобен. 
  • Не бързайте да пазарувате от магазини или да ядете в центъра. Там цените са значително по-високи. Затова проучете предварително за подходящи заведения около него, където сметката ще бъде поносима за всеки джоб. 
  • Може би не знаете, но в Прага кафето е по-скъпо от бирата. Под 45 крони трудно ще намерите такова, докато пенливата напитка е доста по-евтина, особено ако не сте в центъра на Прага. Изводът оставяме на вас :) 

  • Освен на бирата, чехите са любители и на сладкото – имат невероятни сладкиши. Предлагаме ви да опитате коминче от тесто със захар – запазена марка за Прага, макар че самият десерт идва от Унгария. Опитвайки различни бири в заведенията, не пропускайте да си поръчате по едно чешко „колено“. Това е изключително крехък свински джолан с хрупкава коричка, сервиран със специален сос с хрян. Той е идеален за пенливата напитка, която ще държите в ръцете си. 
  • Разходката по река Вълтава не е чак толкова вълнуващо преживяване. Романтиката, която всеки очаква, може да бъде развалена от неприятни аромати и плъховете, които „плуват“ на повърхността на водата.
  • Страхотно място за снимки в стил Instagram“ е парк „Letenské sady“/ „Летна“. От него се вижда река Вълтава и целият град. 

Прага Pixabay

Pixabay

Ако искате да се насладите на Прага през лятото, можете да се възползвате от специалната оферта на Posoka.com ТУК.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари