IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бони и Клайд – престъпници или олицетворение на Робин Худ?

1 октомври 2020 18 00

Една от най-известните дами е родена на 1.10.1910 година

Снимка: iStock

Името на Бони Паркър завинаги ще бъде свързвано с това на Клайд Бароу и легендата, която те създадоха с престъпните си дела в началото на 30-те години на миналия век. Зрителите, развълнувани от филма „Бони и Клайд“ от 1967 година, в който участват Фей Дънауей и Уорън Бийти, може да имат затруднения да погледнат отвъд това кино зрелище и да видят по-неприятната реалност.

Въпреки че въпросът дали Бони и Клайд са оценявани като народни герои на своето време все още поражда спорове, те се превръщат в градски легенди. Популярната им история ги нарежда до Джеси и Франк Джеймс и дори до Робин Худ. Пресата започва да им симпатизира само четири месеца след смъртта им, когато майката на Бони – Ема Паркър, и сестрата на Клайд – Нел Бароу, публикуват книгата „Бегълци: Историята на Клайд Бароу и Бони Паркър“. 

Всъщност книгата е написана от журналиста Ян Форчън и създава впечатлението, че Бони и Клайд са били физически привлекателни и очарователни младежи, които са доведени до престъпен живот заради несправедлив полицейски тормоз. 

Тази тема не е била нищо ново. Тези, които живеят извън закона от Вилхелм Тел до Джон Дилинджър, често биват издигани на пиедестал от по-нисшата класа и се превръщат във фигури, които впечатляват с освободеността си от оковите на бедността и тежкото ежедневие. Освен това, тези народни герои, също от нисшата класа, привидно отвръщат на несправедливостта и се осмеляват да поправят неправдите чрез атакуване на вече установения ред. 

Такива идеи са в основата на успеха на филма „Бони и Клайд“. Според Джон Трехерн, много американци смятат двойката за борци срещу материалистичния капитализъм и националния конфликт във Виетнам. 

„Бони Паркър предоставя уникалния образ: мъничка женска фигура с картечница, която избира да умре с мъжа, когото обича. Сякаш Ани Оукли се е обединила с Били Хлапето или сякаш прислужницата Мариам се бие с лък и стрела редом до Робин Худ“. 

Бони Паркър

Бони Паркър е родена на 1 октомври 1910 година в Роуена, Тексас. Русокосото синеоко момиче е второто от трите деца на Ема Паркър и зидар, който успява да издържа семейството си в малкия аграрен град с население от 600 души. По ирония на съдбата, Паркър от малка присъства на литургии в местната църква и по нищо не е могло да се предположи, че тази деликатна дама ще се превърне в обществен враг номер едно. 

Всъщност Бони се е ужасявала от оръжията и е била силно отдадена на майка си. Тази преданост е продължила цял живот. 

Трудностите на момичето започват още на четиригодишна възраст, когато бащата на Паркър умира и семейството трябва да се премести в дома на баба ѝ по майчина линия. От Тексас те отиват в предградията на Далас. Там ежедневието е било трудно и изпълнено с криминални елементи. Качеството на живот на семейството бързо се влошава. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CHOLA SKULL (@chola_skull) on

Паркър, която започва училище на шестгодишна възраст, се откроява с уменията си по правопис, а и актьорско майсторство. Последното разкрива лек ексхибиционизъм, който ще се пренесе и в престъпната ѝ кариера. Докато е живяла и растяла в бедна и груба общност, Бони неколкократно е трябвало да се включва във физически саморазправи.

На 15 години започва да се интересува от момчета и се омъжва за първото си гадже Рой Торнтън. Сватбата се състои, когато Бони е само на 16. Двамата се местят в къща, която е на две пресечки от майка ѝ, но съжителството не продължава дълго. Паркър толкова много допуска майка си до личния живот на семейството, че Рой е принуден да се премести отново при родителите си. 

През 1926 година Паркър и Торнтън се местят в нова къща. След няколко месеца обаче Рой, който вече е тръгнал по криминалния път, изоставя за първи, но не и за последен път, съпругата си. Тези чести напускания в крайна сметка ще доведат до провала на брака. Записите в дневника на Бони от този период са изпълнени с отчаяние и тя ред след ред се оплаква от огромната скука, в която се намира.

На 18 години тя започва да работи в кафене в центъра на Далас. Там Бони е като трън в очите на ръководството, защото предлага безплатни напитки на клиентите и често плаща за храната на бедните посетители. Според семейството ѝ, тези действия са доказателство за огромното сърце на дамата, но други смятат, че това е вид бунт. 

Постепенно разбира, че не обича съпруга си и не му позволява да се завърне вкъщи след поредното изоставяне. Малко след това Торнтън е арестуван за грабеж и е осъден на пет години затвор. В продължение на няколко месеца през 1929 година Бони работи в друго кафене, където споделя с приятелите си, че би искала кариера в киното, музиката или литературата. Когато напуска тази работа, САЩ са ударени от Голямата депресия и Паркър не успява да си намери друго място и е принудена да се прибере у дома. 

През януари 1930 година тя отсяда в дома на приятелка в Западен Далас. Там тя среща Клайд Бароу – мъж, който променя желанията ѝ на 180 градуса.

Клайд Бароу

Клайд Бароу е роден на 24 март 1909 година. Той е шестото от общо осем деца и живее в изключително бедно семейство в Тексас. Бароу е бил пренебрегван от родителите си и е мразел училището. Най-щастливите му мигове са били, когато е гледал неми филми за известни каубойски „хайдути“, представяйки си, че е Джеси Джеймс.

Съседите съобщават, че Клайд е бил притеснително привлечен към оръжията, измъчвал домашни и фермерски животни. Когато е на 12 години, той и семейството му се местят в Западен Далас в квартал, известен като „Блатото“. Бароу напуска гимназията, когато е на 16 години, преминава през различни работни места и развива огромен интерес към момичетата и бързите коли. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @bonnieandclydeposts on

Скоро след това започнал с леки кражби, след това преминава към по-тежки престъпления, следвайки стъпките на брат си Бък Бароу. 

Срещата между Бони и Клайд в дома на нейна приятелка ражда мигновено привличане. Ема Паркър е смятала, че Бароу е симпатично момче, много красиво с тъмната си коса и кафяви очи. „Той имаше онова, което всички наричат чар“, пише майката на Бони. 
Сестрата на Клайд пък описва момичето като „очарователно малко нещо, по-скоро кукла, отколкото момиче. Тя имаше жълта коса, най-прекрасната коса, обикновен нос и сини, сини очи“. 

Бони и Клайд – най-романтичната криминална история

За Бони, Клайд ще се окаже фаталното привличане. Скоро след като го прибира у дома при майка си, той е арестуван за извършване на няколко обира и дребни кражби. Разстроена, Паркър се мести в Уако при братовчед си, за да бъде по-близо до затвора, в който е отведен любимият ѝ. Процесът е насрочен за 11 март 1930 година. 

По нареждане на Клайд, Бони контрабандира револвер в затвора, което позволява на любимия ѝ да избяга на следващия ден. За съжаление на влюбените, Бароу е задържан след една седмица и е изпратен в затвора, за да излежи 14-годишна присъда. 

Клайд Бароу обаче е освободен през февруари 1932 година по заповед на губернатора на Тексас Рос Стърлинг. По време на престоя си в затвора, престъпникът губи два пръста, за да избегне работа. С Бони до него, Клайд се опитва да се задържи на правия път, но издържа само две седмици. След това той убеждава половинката си да го придружи в престъпния живот. 

Този нов живот обаче ще се окаже скъп за Бони. Само няколко седмици по-късно тя е арестувана за кражба на кола и е държана в затвора три месеца. Междувременно Клайд и неговата банда убиват за първи път. Жертвата се казва Джон Бючър – бижутер в Тексас, който е имал в себе си само 40 долара. Бандата на Бароу никога не е била известна с това, че взима големи суми пари. По-скоро те влизат в историята заради безразборните убийства. 

На 13 април, когато Бони, Клайд и техният приятел Уилям Джоунс си почивали в бунгало в Мисури, към тях се присъединява Бък и съпругата му Бланш Бароу. Получавайки сигнал, местната полиция обгражда къщата в опит да хванат Бони и Клайд. В ожесточена стрелба, бандата на Бароу успява да избяга, убивайки един полицай и детектив.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by citaty ella ? (@citaty.ella) on

Престъпниците били трудно уловими. Клайд не само е имал добър мерник, но е бил висококвалифициран шофьор, способен да измине хиляди километри и често е разчитал на шестото си чувство, което го предупреждавало за опасности. Периодично бандата нахлувала в оръжейни, за да попълни запасите си, които включвали картечници, няколко разновидности на пистолети и пушки. 

Въпреки първоначалните успехи обаче, от юни 1933 година бандата започва да претърпява редица обрати. Бони сериозно е изгорена, когато Клайд преобръща колата им близо до Уелингтън, Тексас. След това, на 19 юли, петимата (Бони, Клайд, Бък, Банш и Джоунс) водят ожесточена престрелка с полицията в Мисури, при която Бък и съпругата му са тежко ранени. 

Четири дни по-късно, при огромна засада, Бък и Бланш отново са ранени и арестувани. По-късно те ще умрат от раните си. Бони и Клайд обаче успяват да избягат. С тях е Джоунс, който през ноември ще бъде заловен. 

Това обаче никак не притеснява Бони и Клайд и те събират нова банда. През януари 1934 година те организират бягството на няколко затворници. Застрелват пазача и отново тръгват на път. Този път с тях са Джо Палмър, Рей Хамилтън и приятелката му Мари О'Даре, както и Хенри Метвен. След като през февруари обират банка и оръжейница на Националната гвардия в Тексас, бандата се скарва и се разделя на следващия месец.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by R e T H i N K H i S T O R Y (@stayhistory) on

Животът постепенно става все по-труден за Бони и Клайд и те дори не могат да отседнат в хотел. Спят по колите или пък карат, докато автомобилът не се развали. След това крадат нов и така се повтаря цикълът. Случайните обири им осигурявали нужните средства, но не било достатъчно.

Междувременно силите на реда са решени да ги заловят. Постепенно ангажираните полицаи се увеличават и през февруари 1934 година близо 1000 души са изпратени в Оклахома, за да намерят бандата. ФБР също се включва в разследването. Щатът Тексас нарежда на Франк Хамър – корав и опитен рейнджър да проследи и да унищожи бандата. 

Той започва да изучава модела им на движение и тръгва по техните стъпки. На 23 май 1934 година той и шестима ветерани организират смъртоносна засада близо до Гибсланд, Луизиана. Хамър е сключил сделка с Иван Метвин – последният член на бандата, който е бил лоялен към Бони и Клайд. Синът на Иван щял да бъде помилван, ако предаде престъпната двойка. 

В 9:00 на 23 май Бони и Клайд спират до камиона на Иван Метвин, който сякаш има спукана гума. Паркър е с червена рокля и червени обувки и яде сандвич. Клайд пита за местоположението на Хенри, а Иван моли за бутилка вода. Последната дума на Бони е била „Разбира се“. Докато тя посяга към термоса, Иван се шмугва под камиона си и един от съучастниците му казва на престъпниците да си вдигнат ръцете. Двамата се опитват да стигнат до оръжията си, докато Клайд се мъчи да запали колата. В продължение на четири минути автомобилът е засипан с куршуми. 

Бони и Клайд са уцелени около 50 пъти. Макар че загиват заедно, те не са погребани един до друг. Докато малцина са присъствали на погребението на Бароу, то тълпи са се стекли да кажат последно сбогом на Паркър. След смъртта им Бони и Клайд ще се сдобият с восъчни фигури, филмите ще ги представят като бляскави влюбени, а рок и кънтри песните ще ги възвеличават за борбата им със закона.

„За себе си те бяха американски герои, търсачи на нова и насилствена епоха, на които да се възхищаваме. Бони е снимала толкова много, защото е искала да има доказателства за нейния отличителен принос към американската престъпност“. 

 
 
 
 
 
 
 
Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари