IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай – луксът, който си заслужава да се види

11 февруари 2021 14 30

Ски през лятото? Дубай го предлага

Снимка: iStock

Дубай. Едва ли има място по света, което да се свързва с лукса повече от столицата на емирство Дубай от Обединените арабски емирства. Градът се преобразява напълно за последните 30 години, като на мястото на една гола пустиня се появиха приказни небостъргачи, иновативни летища, луксозни хотели и перфектни пътища, по които да се движат най-модерните полицейски коли на планетата.

Градът Дубай е разположен на югоизточния бряг на Персийския залив и е сред водещите икономически центрове в Близкия изток. Преди около 5000 години бреговата линия отстъпва към вътрешността и добива съвременния си вид, а районът на днешния Дубай се покрива с пясък. Първите сведения за съществуването на самия град датират от 1799 година, като в началото на 19 век населението му е едва 1200 души. Той е разделен на шест основни района – Бур Дубай, Гарденс, Даунтаун, Дейра, Джумейра и Дубай Марина.

През 19 век две катастрофи нанасят големи щети на града. През 1891 година избухва епидемия от едра шарка, която принуждава жителите да се преместят на изток от Дейра, а само три години по-късно пожар изпепелява Дейра, унищожавайки повечето домове. Това обаче не спира подема на Дубай, като той продължава да привлича търговци. В желанието си да засили търговията, емирът на града понижава данъците и заедно с географското положение мястото се превръща в една от перлите на Обединените арабски емирства.

Дубай istock

Снимка: iStock

Населението на Дубай постепенно се увеличава, започва да се занимава главно с добива на перли. Бизнесът умира, когато в Япония започват да произвеждат изкуствени перли. Тогава настъпва голямата депресия. Благодарение на обединението си с други емирства, животът в града започва да процъфтява, като голяма заслуга за това имат и малките находища на нефт. Въпреки че могат да произвеждат „черно злато“, жителите на емирството се фокусират по-скоро върху привличането на туристи и бизнеси.

Именно затова започва усилена работа върху подобряването на инфраструктурата и промяна на облика на Дубай. Доходите от нефт са само 5% от всички приходи, като останалата част се покрива от туризъм, авиация, недвижими имоти и финансови услуги. С течение на времето Дубай се превръща в желана дестинация от хората по целия свят, които искат да видят как една пустиня успява да се превърне в град на бъдещето.

Едно от най-известните места в Дубай е Бурж Халифа, която е най-високата сграда в света. Тя е така построена, че когато слънцето изгрява или залязва, събитието се наблюдава в различно време в зависимост от етажа, на който се намирате. Нещото, което също може да привлече вниманието ви, е музикалният фонтан, като височината на струите му достига 150 метра.

Дубай istock

Снимка: iStock

Ако сте фенове на морския свят, задължително трябва да посетите Аквариума. Той е най-големият в света и в него може да видите множество интересни и океански екземпляри. Капацитетът му е 10 милиона литра, дължината е 51 метра, дълбочината е 20 метра, а височината – 11 метра. Имате възможност да се разходите с лодка, която ще ви осигури досег с прекрасната водна природа. Ако сте достатъчно смели, в аквариума се предлага и опцията „Shark Dive“, което ви поставя в опасна близост до акули и скатове.

Разбира се, има и по нещо за любителите на историята. Може да разгледате традиционните пазари, наречени сукове. Сред най-известните места също така са Двореца на шейха, Дубайския музей и Джумейра. Последният е един от трите палмови острова, които са построени изкуствено от 2001 до 2009 година. Името им идва от палмовата форма, а целта на изграждането им е покриването им с жилищни и хотелски сгради, както и увеличаването на плажната ивица. Имате възможност да посетите и архипелага The World, който е във формата на континентите на Земята. Покритият ски курорт, който е най-големият в света, ще ви радва целогодишно с изкуствен сняг.

Дубай istock

Снимка: iStock

Преди да заминете за Дубай обаче трябва да знаете, че законите там са доста строги. Алкохолът е позволен само за чужденците, но е доста скъп. Не ви е позволено да държите половинката си за ръка или да я целувате на обществено място. Докато местните дами носят само черно облекло и са забулени, това не важи за туристите. Все пак, трябва да се обличате прилично, като не е приемливо да носите къса пола, рокля по тялото, дълбоко деколте или потник. Хубаво е да сложите в куфара няколко дрехи с дълъг ръкав, шалове и дълги панталони.

В никакъв случай не снимайте арабските жени. Ако сте мъж, не поглеждайте жената на събеседника си, защото това се счита за неприемливо. Ако пък сте дама, не подавайте първа ръка при ръкостискания с непознат.

Дубай istock

Снимка: iStock

Въпреки някои от строгите ограничения и правила, Дубай е едно от най-красивите места по света. Един град, който буквално се ражда от пясъка и успява да победи две опустошителни катастрофи. Затова грабвайте куфарите, слънчевите очила и елегантните дрехи, и политайте към Дубай.

Не знаем за вас, но ние вече нямаме търпение да отскочим до изкушаващата перла на Ориента. За всеобща радост съвсем скоро националният авиопревозвач „България Еър“ започва редовни полети до Дубай. Първите от тях са заложени точно за празниците и ще се изпълнят на 30 април, 5 май и 10 май, а след това редовните полети по линията ще се изпълняват от 30 септември два пъти седмично – всеки четвъртък и неделя с удобно разписание.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари