IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принцеса Латифа: Всеки ден се страхувам за живота си, не знам дали ще оцелея

17 февруари 2021 14 30

Тя публикува ново видео, в което казва, че е заложник

Снимка: iStock

Нови видеа, които бяха пуснати във вторник, накараха целия свят да се притеснява за състоянието на принцеса Латифа от Дубай.

Принцесата, която се опита да избяга от страната през 2018 година, но беше насилствено върната обратно, говори във видеа, снимани с мобилен телефон и изпратени на нейните приятели. Клиповете бяха предадени на BBC и се смята, че са заснети преди две години. В тях Латифа разкрива какво се случва, след като е била върната в Дубай и затворена във вила против волята ѝ.

„Снимам това видео от банята, защото е единствената стая, която мога да заключа“, казва принцесата във видео. Тя допълва, че е заложник във вила, която е превърната в истински затвор. Според нея, всички прозорци са залостени и не могат да се отворят. Латифа казва, че има няколко полицейски офицери, които я пазят ден и нощ, като я заплашват, че ако проговори, ще отиде в затвора и никога повече няма да види слънцето.

„Не знам кога ще ме освободят и какви ще бъдат условията, когато го направят. Всеки ден се притеснявам за живота си и за безопасността си. Не знам дали ще оцелея след всичко това“

През 2018 година Латифа се опитва да напусне Обединените арабски емирства с френския бизнесмен Ерве Жобер и приятелката си Тийна Яухиайнен. Осем дни, след като тримата се качват на лодка, плавателният съд достига до брега на Индия, където войници взимат Латифа и я връщат у дома. Във видео принцесата казва, че е била ударена с ток и вкарана в частен самолет, който излетял към Дубай против волята ѝ. Жобер и Яухиайнен са били пуснати на свобода, след като са били държани в затвор в Обединените арабски емирства в продължение на две седмици.

Латифа за последно е видяна през декември 2018 година, когато е снимана с бившия президент на Ирландия Мери Робинсън. Тогава държавният глава казва, че е била излъгана от семейството на принцесата за нейното благосъстояние. Според Робинсън, всички са казвали, че тя се чувства добре и е щастлива. „Продължавам да се тревожа за Латифа. Нещата се промениха и мисля, че всичко това трябва да се разследва“, казва Робинсън.

Работната група на ООН за насилствени задържания или изчезвания има за цел да разгледа случая на Латифа в настоящата си среща. През годините семейството на принцесата поддържа тезата, че тя е в безопасност у дома. Баща ѝ е шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум – емир на Дубай и вицепрезидент на ОАЕ.

„Наистина стигнах до момента, в който всичко ми омръзна. Това е като цирк“, казва Латифа в публикуваните кадри.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари