IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Как да подготвите правилно леглото за бебето

24 септември 2021 09 00

Снимка: Istockphoto

Да купите красиво ново бебешко легло не е достатъчно, за да създадете на мъничето си нужния комфорт по време на сън. За тази цел ще трябва да се погрижите за още няколко неща. Има три основни изисквания, които трябва да вземете предвид при подготовката на легълцето за бебето – то трябва да е безопасно, удобно и лесно за почистване. Ето на какво трябва да обърнете специално внимание:

Безопасното бебешко легло

На първо място, легълцето трябва да бъде напълно безопасно за бебето. Колкото по-малко неща има в него, толкова по-добре.

Когато избирате матрак за бебешкото легло, подберете твърд вариант. Прекалено меките матраци може да доведат до задушаване. Освен това се погрижете матракът да е с точния размер, за да не остават кухини между него и рамката на леглото, в които детето да може да пъхне пръстите или дори ръчичките си. Обърнете внимание и на височината на матрака – ако е твърде висок, след време детето ще успява да се прехвърля извън леглото, с риск да падне. След като поставите матрака, разстоянието между горния му край и най-горния ръб на леглото трябва да е най-малко 50 см.

Някои легла имат регулируемо дъно, което, ако искате, можете да поставите на по-високо ниво, докато бебето все още не може да се изправя. Това несъмнено ще е удобно за Вас, тъй като няма да се налага да се навеждате твърде ниско, докато слагате и взимате бебето от леглото. Но в момента, в който мъничето започне да се опитва да се изправя, веднага върнете дъното в най-ниската му позиция.

Не използвайте меки обиколници от вътрешната страна, дори и ако леглото е дървено. Опасността детето да притисне лице към тях или да ги дръпне неволно в леглото и да се задуши, е по-голяма, отколкото да се удари силно в дървени части.

Погрижете се чаршафите и калъфката на възглавницата да са стабилно поставени, така че да не се изхлузват, когато детето се върти. Най-добре е да използвате чаршафи с ластик с точен размер.

Не слагайте декоративни възглавнички или играчки в леглото – нито твърди, нито плюшени. Те също носят риск от задушаване или удар, особено ако са големи. Можете да ги държите там през деня, но не и докато мъничето спи.

Не оставяйте в леглото шишета мляко, вода или сок. За бебето е лесно да се задави с тях или пък да ги разлее.

Комфортът

Освен безопасно, легълцето на бебето трябва да е и удобно, за да му осигурява необезпокоявания сън, от който има нужда. Но когато мислите за комфорта на бебето, не си правете изводи от онова, какво харесвате самите Вие.

Ако стаята е твърде слънчева през деня, намерете начин да осигурите на бебето сянка за следобедния сън. Може да е със завеса или балдахин.

Бебетата не се нуждаят от възглавница – главичките им са почти толкова широки, колкото раменцата, и възглавницата само ги кара да спят с извити вратлета. Ако все пак държите на нея, купете специална, ниска бебешка възглавница (има и модели, които напълно елиминират риска от задушаване).

Използвайте леки завивки – едно обикновено памучно одеяло в повечето случаи е достатъчно. Още по-лесно е с бебешко чувалче – то е по-безопасно и не позволява на бебето да се отвива.

Лесно обслужване

За да поддържате бебешкото легло по-лесно, използвайте непромокаем матрак или поставяйте допълнителен чаршаф под обичайното спално бельо. Така, ако пеленката изпусне през нощта (което се случва доста често), матракът няма да е мокър и попил миризми.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари