IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Заклинанието", "Анабел", "Амитивил"... Ед и Лорейн, най-известните ловци на призраци

22 май 2022 12 00

Екзорсисти или шарлатани са прочутите съпрузи?

Кадър от филма "Анабел""

За повечето от нас демоните и духовете са само част от филми на ужасите или измислици на твърде впечатляващи хора, но за семейство Уорън изучаването на отвъдните явления се е превърнало в ежедневие. Ед и Лорейн спечелиха слава като истински ловци на призраци, а филмите "Заклинанието", "Анабел" и "Ужаси в Амитивил" само затвърдиха техния статус.

Почти всички от нас са запознати с тези филми на ужасите. Малко хора обаче знаят, че тези сюжети се основават на истински мистерии, чието разследване е предприето от съпрузите Уорън, най-известните американски детективи, които търсят потвърждение за съществуването на паранормални явления.

През годините Ед и Лорейн са участвали в разследването на повече от 10 000 сигнала, но обществеността все още се чуди кои са всъщност Уорън и дали наистина са се срещали с представители на други светове?

Едуард Уорън и Лорейн Рита Морин се срещат през 1943 г. в Бриджпорт. Малко след като се запознават, Ед е изпратен да служи във ВМС на САЩ, но това не попречи на влюбените да се оженят няколко години по-късно - според самите съпрузи те били свързани не само от силна любов, но и от общи интереси, които по-късно се превръщат в основен бизнес в живота им.

Още преди да срещне бъдещия си съпруг, Лорейн редовно провеждала сеанси като медиум, твърдейки, че общува с призраци и духове. Едуард също обичал паранормалните теории, но професията му била по-земна – след като минава военната служба, получава работа в полицейския участък, пише marieclaire.

Още от първата среща двойката започнала да обсъжда общия си интерес и да прави планове за съвместно бъдеще - година след сватбата Ед и Лорейн започнали да пътуват из страната в търсене на хора, които са се сблъскали със свръхестествени явления, и, за тяхно щастие, имало много такива хора в САЩ.

Скоро съпрузите Уорън стават известни в цяла Америка - във вестниците се появяват все повече и повече нови материали, посветени на дейността на ловците на призраци. Хората започнали самостоятелно да търсят срещи с тях, за да разкажат своята история за среща с представители на другия свят.

През 1952 г. двойката основава своето общество за изследвания в Нова Англия, а също така създават Окултния музей на Уорън в Кънектикът, който и до днес съхранява мистичните находки на своите основатели.

В хода на кариерата си двойката е разрешила повече от 10 000 мистерии, благодарение на които са спечелили титлата на най-опитните и сръчни ловци на духове.

Кои са най-известните им случаи?

Амитивил

Едно от най-известните разследвания на съпрузите е случаят с прокълнатата къща в Амитивил. Тази история води началото си от 1974 г. - тогава 23-годишният Роналд Дефео застрелва в нощта на 13 ноември родителите си, двамата си братя и двете си сестри. Младежът веднага е арестуван, но не успява да отговори ясно на въпросите на криминалистите и да обясни причината за жестокото престъпление. Дефео е осъден на 150 години затвор, а година по-късно семейство Латц се нанася в къщата, където е извършено това ужасно престъпление.

Историята не свършва дотук – скоро след преместването си. съпрузите започнали да усещат „демонично присъствие“ във всички стаи на новия си дом. Отначало те предположили, че неприятните усещания са свързани с подсъзнателното им нежелание да бъдат в стаята, където е извършено убийството, но по-късно увереността, че някой наистина ги следи, се засилило. Присъствието на духове се усещало особено ясно около три сутринта - по времето, когато Роналд Дефео убил семейството си.

Общо семейство Латц останали в къщата в продължение на двадесет и осем дни, след което двойката и децата им решили да напуснат къщата в Амитивил. Те твърдят, че пребиваването им там било непоносимо поради очевидното присъствие на зли духове. Девет дни след заминаването на новите собственици, семейство Уорън пристигат в къщата - те са поканени от един от местните журналисти, за да разберат какво се е случило.

Когато Ед и Лорейн пристигнали със снимачния екип, двойката се опитала да се свърже с духовете на тази къща, но според г-жа Уорън нещо им попречило да изпълнят сеанс. След това пристигналите със семейство Уорън репортери решават да монтират камера на втория етаж на къщата, която записва много странен феномен - когато групата гледа записите, на един от кадрите се появява фигура на малко момче. Тази снимка била показана на дъщерята на съпрузите Латц - Миси, която разпознала момчето като свой приятел, който се появявал в стаята й през нощта. След като сравнили снимката на призрака и снимки на по-малкия брат на Роналд Дефео, Уорънс, стигнали до заключението, че по време на заснемането духът му е попаднал в полезрението на камерата.

След като проучили и историята на къщата, Ед и Лорейн установили, че никой от починалите собственици не би могъл да окаже толкова ясно влияние върху обитателите й - според оцелелите документи само един човек е загинал в къщата преди ноемврийските събития и духът му не искал отмъщение. Тогава двойката се задълбочила в изследването на бившите обитатели и скоро стигнала до дъното на истината - преди няколко века собственикът на къщата бил Джон Кетчъм, който практикувал черна магия. След смъртта му тялото му е погребано на територията на къщата и именно той се превръща в злия дух, който преследва обитателите му.

Тази история е в основата на романа на Джей Ансън "Ужасът на Амитивил" и по-късно придобива ново звучене благодарение на едноименния филм, който излиза през 1979 г. През 2005 г. историята на прокълнатата къща отново напомнила за себе си след излизането на римейк на филма под същото име.

Семейство Перон

През 1971 г. семейство Перон, заедно с петте си дъщери, се местят в голям нов дом в Харисвил, Роуд Айлънд, който преди това е принадлежал на семейство Арнолд. Отначало животът им на ново място се развивал доста добре, но скоро животът им бил нарушен от нашествието на духове.

Децата първи забелязали присъствието им. Момичетата започнали да се оплакват, че през нощта чуват тракане, зловещ шепот и също така усещат, че нещо невидимо докосва краката им. Думите на децата не убедили родителите, които смятали, че те просто са уморени от скорошен преход. Няколко дни по-късно духовете достигнали и до съпрузите - според най-голямата дъщеря, един ден тя се събудила от писък, идващ от стаята на родителите й. Когато влязла в стаята, за да разбере какво е, пред очите й се появило нещо ужасно – надвесната над майка й фигура на жена с изсъхнало лице, наподобяваща мумия, по която пълзяли насекоми.

От тази нощ нататък злият дух започнал да преследва всички членове на семейството, като обърнали особено внимание на Каролин Перон - по някаква причина майката била на прицел. С всеки изминал ден атмосферата в къщата ставала все по-напрегната, но семейството, което изпитвало финансови затруднения след преместването, нямало възможност да си купи друга къща и затова решили да се обърнат към вече известните ловци на демони.

Когато Ед и Лорейн Уорън пристигнали в прокълнатата къща, те веднага усетили присъствието на зли духове и се опитали да извършат церемония по пречистване, което само разгневило отвъдното същество. Според Лорейн семейството е преследвано от призрака на вещицата Батшеба Шърман, която живее в къщата през 40-те години на 20-ти век - местните хора я смятат за отговорна за смъртта на собствения си син, когото тя уж е принесла в жертва на демоничните сили.

След провала на церемонията г-н Перон помолил Уорън да напуснат къщата си и това за известно време успокоило духа на Витшеба. Но тормозът отново започнал. Кошмарът приключва едва през 1980 г., когато семейството имало пари да продаде прокълнатата къща и да се премести в друг щат.

Тези ужасни и мистериозни събития са в основата на филма "Заклинанието", който излезе през 2013 г. и се превърна в един от най-обсъжданите филми на ужасите в историята на киното.

Анабел

Историята на куклата Анабел започва през 1970 г., когато една жена купува играчка на разпродажба, за да я даде на дъщеря си Дона, която била студентка. Момичето се зарадвало на трогателния подарък и веднага занесло куклата в квартирата си, която деляла със състудентката си Анджи.

Скоро в къщата на момичетата започнали да се случват мистериозни събития - студентките постоянно намирали Анабел в различни стаи и различни пози, а понякога по ръцете на куклата се появявало кръв. Тогава Дона и Анджи извикали медиум в къщата си, който им казал, че духът на починалото момиче Анабел Хигинс е затворен вътре в играчката. По някаква причина двете били успокоени от обяснението на екстрасенса и решили, че си струва да помолят призрака да остане с тях.

Това решение доведе до ужасни последици - изведнъж куклата, която преди това не е наранила собствениците си, започнала да се държи изключително агресивно. Според момичетата тя ги нападалала през нощта, драскала ги е до разкървавяване, а веднъж се опитала да удуши приятелката им Лу, която била на гости.

Уплашени, студентките отишли в местната църква, а свещеникът им препоръчал да се свържат с Ед и Лорейн Уорън. Когато ловците на демони пристигнали в апартамента на момичетата, те разгледали куклата и стигнали до заключението, че духът на момичето Анабел, затворен в играчка, бил обладан от демон, който търси човешко тяло.

След това в апартамента на Дона и Анджи били извършени няколко очистителни ритуала, а самата кукла отишла в музея Уорън, където се съхранява и до днес. Много посетители на музея попитали защо двойката не иска да унищожи опасните експонати, на което Ед дал плашещо обяснение:

„Някои неща не си струва да се докосват, само защото като ги унищожавате, можете да освободите тези, които ги обитават“.

Събитията от онези години са в основата на сюжета на "Проклятието на Анабел 3".

Енфийлдският полтъргайст

Историята на Енфийлдския полтъргайст е една от най-известните в света на духовете, Мистичните събития, случили се през 70-те години на миналия век в една от къщите в Лондон, формират основата на филма на ужасите "Заклинанието 2" и привличат повече от тридесет екстрасенси и медиуми в къщата на семейство Ходжсън, включително семейство Уорън.

Историята започва през август 1977 г., когато Пеги Ходжсън, която слагала дъщерите си да спят, за първи път забелязала странни явления в детската стая - дъщеря й Джанет изведнъж започнала да се оплаква от звуците и гласовете, които чува в главата си. Когато Пеги погледнала назад, тя видлая, че тежкият гардероб, който преди това стои в ъгъла на стаята, се движи самостоятелно към вратата. Уплашената жена се опитала да премести мебелите на място, но срещна силна съпротива.

Оттогава неземните обитатели на къщата започнали редовно да преследват семейството - мебелите постоянно се местели в стаите, приборите за хранене се огъвали сами в кухнята, вратите на шкафовете се отваряли. Дъщерята на Пеги - Джанет, която първа забелязала присъствието на зъл дух в къщата, преживяла най-лошото - според семейството призракът редовно я плашил, появявал се в стаята й, а понякога дори я хвърляла в въздуха.

Скоро ситуацията започна да се влошава – един ден Пеги влязла в стаята на Джанет, за да разбере дали тя е добре. Когато жената се приближила до момичето, което седяла с гръб, тя рязко се обърнала, отхвърлила със сила майка си и й извикала със зловещ тих глас: „Махай се!“.

Уплашена, Пеги Ходжсън започнала да се обръща към медиуми и специалисти, които се занимавали с изучаване на паранормални явления - за няколко месеца около тридесет екстрасенси посетили къщата й, един от които казал, че злият дух, тероризиращ Ходжсън, е бившият собственик на къщата на име Бил Уилкинс.

Когато семейство Уорън пристигат през 1978 г., те потвърждават теорията, че Пеги и децата й страдат от присъствието на призрака на Уилкинс, който не иска да дели къщата си с непознати. Ед и Лорейн обаче не успели да успокоят духа на бившия собственик и предложили на Ходжсън да поканят свещеник, който да извърши пречистваща церемония.

След като семейството последва съвета на семейство Уорън, в къщата им царува ред, макар и не за дълго. Няколко години по-късно в къщата на Пеги се случило ужасно нещастие - 14-годишният й син Джони починал от рак, а малко по-късно същата болест причинила смъртта на самата г-жа Ходжсън. След тези събития Джанет напуска проклетата къща, където скоро се заселват нови наематели - жена на име Клеър Бенет и нейните четири деца. Два месеца по-късно обаче Бенет също избрали набързо да напуснат новия си дом - очевидно призракът на Бил Уилкинс не искал да сподели къщата си с нови гости.

Връщайки се към въпроса кои всъщност са били съпрузите Уорън, си струва да се каже, че днес няма отговор на тази загадка - много учени, които са изследвали случаите на Ед и Лорейн след смъртта им, откриват много несъответствия и подробности, които показват, че всички тези истории били просто хитра измама. В същото време не може да се пренебрегнат фактите, събрани не само от самите ловци на демони, но и от онези хора, които са се сблъскали с плашещи паранормални явления в домовете си – станали ли са жертви на влиянието на Уорън или наистина има явления в света, които са извън контрола на човешкия ум?

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари