Има безброй великденски рецепти за приготвянето на агнешко. Но като гледаме колко скочи цената му, може да минем и без него. Всичко е въпрос на избор. Ето например някои предпочитат дреболийки от животното, което се коли за празника. Те са чудесно допълнение към супата със сезонни зеленчуци.
Все пак, една от най-популярните великденски рецепти е агнешката или зеленчукова – с дреболийки. И всички продукти за нея са по-достъпни. А и купувайки си един комплект от месарницата, може да използвате една част и за дроб сарма.
Великденски рецепти – какво ви е необходимо за супата?
- 400 г агнешки дреболии; - няколко стръка лапад или спанак; - 1 глава кромид лук; - 1 връзка пресен лук; - 3 с. л. пресен джоджен; - 50 г масло; - половин чаена чаша ориз; - 2 жълтъка; - 1 ч. л. брашно; - 3 ч. л. лимонов сок; - черен пипер и сол на вкус.
Как да приготвите супата с дреболии?
Важно е да почистите и сварите добре агнешките дреболии. Това трябва да стане в подсолена вода. Изхвърлете събралата се пяна и оставете бульона. След като изстинат, ги нарежете на ситни парченца.
Сложете подходяща тенджера на котлона и добавете маслото. След това изсипете лука, за да се запържи. После добавяте лапада или спанака, последван от ориза. Прецеждате бульона и заливате. Може да добавите още малко топла вода, ако се налага.
Подправяте супата със сол и червен пипер на вкус. Добавяте джоджена. Накрая разбивате жълтъците с прясно изцедения лимонов сок и брашното. Към тях добавяте по малко супа. Всичко се изсипва в тенджерата, ври за около минута, след което се отстранява от котлона.
Изпробвайте рецептата по великденските празници. Да ви е сладко!