IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо са ни нужни туристически щеки по време на планински преход

28 април 2022 11 30

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Когато се отправим на поход в планината, трябва да сме напълно подготвени за всякакви климатични условия, непредвидени ситуации и за маршрута, който предстои да изминем. От леките семейни разходки до изкачване на върхове и скандинавско ходене, по време на всяка една от тези активности ще ни е необходима допълнителна опора, за да намалим умората и да поддържаме добър ритъм по време на ходене. Туристическите щеки са подходящото пособие в случая, като с тях стойката ни ще е правилна, а болките в ставите и мускулите в резултат на излишно напрягане – минимални.

Защо планинарите препоръчват употребата на щеки за туризъм

Оборудването за туризъм е нещо, което задължително трябва да си осигурим, споделят от онлайн магазин Extreme-bg.com. Стоките за планина са от огромна помощ при практикуването на трекинг или друг вид спорт в планината, като тях можем да ги открием в огромно разнообразие и на сносни цени. При покупка е от най-голямо значение да се уверим във високото качество, което има отношение към тяхната надеждност и експлоатационен срок.
Ходенето на щеки в скандинавски стил набира все по-голяма популярност, като този вид спорт се базира на специална методология, комбинираща фитнес елементи и разходка. За неговото практикуване не са нужни специални обувки, а само помощни приспособления за ръце, с които се осъществяват правилна координация между крайниците и баланс. Туристическите пръчки са най-важният компонент при скандинавското ходене, като те са подходящи и за много още други спортни занимания в планината и като цяло на открито.

туристически щеки

Какви са ползите от туристическите щеки

При подготовката за поредния поход, скално катерене или скандинавско ходене, обикновено се фокусираме предимно върху покупката на облекло, раница, обувки и принадлежности от първа необходимост. Елементи като туристическите щеки обаче са също важна придобивка, като ползите от тях са следните:

  • Подобряват координацията – на пръв поглед е лесно да координираме крайниците си по време на интензивно ходене, но на практика това съвсем не е толкова проста задача. За да реализираме перфектна динамика, трябва да използваме щеки, с които ще успеем да постигнем и отлични спортни резултати;
  • Осигуряват правилна стойка на тялото – тя до голяма степен зависи от равномерното разпределяне на тежестта върху краката и ръцете, а с туристическите пръчки това ще може да се постигне безпроблемно. Отнемането на напрежението от зоната около колената е също сред ползите на този вид приспособления за поход;
  • Допринасят за стабилността по време на ходене – много от обходните терени са стръмни и рискови, което налага употребата на пръчки за допълнителна подкрепа. Така вероятността да се хлъзнем и паднем намалява, а сигурността за нас се повишава. Туристическите щеки могат да послужат и като средство за отстраняване на „препятствия“ по пътя, като клони, листа, малки камъни и др.

Приложението на този вид продукти е доста широко. Освен за скандинавско ходене, те се използват и по време на всяка една друга дейност, упражнявана от нас в планината.

Как да изберем подходящите за нас

Възможно е да срещнем затруднения при избора на туристически пръчки, тъй като те са артикул, който не купуваме всеки ден. И ако до този момент не ни се е налагало да се занимаваме с тяхната селекция е добре предварително да проучим какви предложения има по магазините, каква е преобладаващата ценова рамка и кои са марките, определени като най-надеждни. Някои модели са сгъваеми, а други с класически дизайн, който не позволява тяхното трансформиране. Освен това, пазарът предлага туристически щеки от алуминий и карбон, както и модели в различни цветове и дебелина на пръчката.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари