IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 знака, че сте прекалено сурови със себе си

2 януари 2023 16 30

И е време да спрете

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Колко пъти на ден се оказвате разочаровани не от другите, а от себе си? Колко пъти сте се проклинали заради малка грешка или сте се чувствали виновни, че сте направили нещо, което сте искали да направите? Колко пъти се случва да почувствате, че отново сте се провалили?

Ако често изпадате в подобни ситуации и се вините за какво ли не, то може просто да сте прекалено строги към себе си.

Хубаво е човек да е взискателен и да се стреми към перфекционизъм, ала всяко нещо трябва да има граници, защото в противен случай може да се самосаботирате. Бъдете реалисти и умерени в самокритиката.

Ето 5 признака, че сте твърде строги към себе си, а не трябва да бъдете:

Спирате собствените си идеи в зародиш

Ако забележите, че непрекъснато се въртите напред-назад с идеи и сами ги отхвърляте, преди дори да ги споделите с другите, това е знак, че сте твърде сурови към себе си. Да нямате достатъчно вяра в себе си или да мислите, че не сте достатъчно добри, като се критикувате през цялото време, е красноречив знак за това.

Фокусирате се прекалено дълго върху грешките си

Може да е невнимание или може да е неволна грешка, но в момента, в който направите грешка, се вкопчвате в нея и я изживявате и анализирате дни наред. Вместо да се концентрирате върху това как да оправите положението, вие се спирате на недостатъците си и им позволявате да ви погълнат.

Никога не сте напълно доволни от постигнатото

Всяка стъпка напред е важна и всяка стъпка е успех. Ценете успехите си, а не мрънкайте, че винаги може да е по-добре и не се тюхкайте, че още не сте постигнали грандиозните си цели. Всяко нещо с времето си и след преминаване през определени стъпки.

Негативни сте

Начинът, по който се обръщате към ситуации и проблеми и дори говорите за тях, разказва много за вас като човек. Ако сте от типа хора, които предпочитат да говорят по негативен, отколкото по положителен начин, да разглеждат всички неща, които могат да се объркат и да бъдат песимисти за всичко, тогава има вероятност да придобиете навика да бъдете прекалено негативни и към себе си.

Постоянно се сравнявате с другите

Да бъдеш конкурентен е едно нещо, здравословно дори до известна степен, но да се сравняваш с другите, само за да се чувстваш зле си е опасно и вредно. Винаги се питате защо не сте толкова успешни, красиви, богати или дори интелигентни и това постоянно сравнение не прави никаква услуга на вас или вашето психично здраве. Точно обратното – изпълва ви с негативни емоции и подбива самочувствието ви.

За още новини от света на модата, красотата и звездите – последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

анонимен ( преди 1 година )