IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв вид интелект притежавате според зодиакалния ви знак?

18 януари 2023 17 30

Разберете повече и за това кои са тези 9 вида интелект

Istock

Istock

Американският психолог Хауърд Гарднър казва, че има девет вида интелигентност. Всеки индивид може да има различна комбинация от всички тези девет вида интелект, което го прави уникален. Повечето хора може би не знаят, че притежават няколко вида интелигентности, които еволюират по време на живота им.

В по-младите си години хората са най-фокусирани върху обучението и кариерата си и рядко отделят време, за да изследват скритите си таланти и способности. Някои личности откриват тези свои заложби на по-късен етап от живота си, дори в годините си след пенсиониране.

А кои са 9-те вида интелигентност?
Логико-математически интелект.
Лингвистична интелигентност.
Междуличностна интелигентност.
Интраперсонална интелигентност.
Музикална интелигентност.
Визуално-пространствена интелигентност.
Телесно-кинестетична интелигентност.

Екзистенциална интелигентност.
Естествена интелигентност.

Вижте според зодиакалния си знак, кои видове интелект е най-вероятно да притежавате:

Зодия Овен: Интраперсонална и междуличностна интелигентност

Овенът е роден с мотивацията да реализира целите си и да бъде водач на другите. Той се доверява на инстинктите си и обича да поема рискове. За човека Овен рискът не е опасност, а възможност. Хората от този знак умеят да се вслушват в шестото си чувство и обикновено знаят какво искат и как да го постигнат. Овенът също така обикновено притежава способността да разгадава, разбира и уважава мотивите на другите хора.

Зодия Телец: Телесно-кинестетична и междуличностна интелигентност

Телецът има „умно“ тяло. Хората от този знак обикновено имат добра физическа издръжливост и са добре сложени като пропорции и мускулатура, което ги прави отлични спортисти. Те имат способността да се движат и да позиционират телата си правилно, без много да мислят. Имат перфектна кондиция. Друга интелигентност, която притежават, е междуличностната. Те са емпатични и състрадателни и се грижат искрено за другите.

Зодия Близнаци: Лингвистична и логико-математическа интелигентност

Близнаците обикновено са много гъвкави и адаптивни, което ги прави добри в много неща. Те са много общителни, като умеят да се изразяват ясно и логично. Те имат дарбата да научават чужди езици доста бързо. Така че тяхната основна интелигентност е лингвистична, поради добрите им вербални и писмени умения. Те също така са добри с числата и с разрешаването на проблеми, които изискват анализ, тъй като имат остра логическа мисъл.

жена сред

Снимка: IStock

Зодия Рак: Интраперсонална и естествена интелигентност

Този зодиакален знак е известен с това, че възпитава и се грижи за другите. Раците имат натуралистична интелигентност в повече от другите зодиакални знаци. Те са много състрадателни и защитават своите близки, както и всичко, което съществува на земята. Те са добри както в отглеждането на деца и животни, така и в отглеждането на растения. Раците са хора, които са в хармония както с вътрешната си същност, така и с природата. Те познават себе си и нуждите си доста добре.

Зодия Лъв: Музикална и лингвистична интелигентност

Лъвът е творчески знак. Той е много адаптивен и широко скроен. Лъвовете имат решимостта да постигнат всичко, което искат в живота. Те имат добра музикална интелигентност и много певци, композитори и музиканти са родени под този знак. Те също така са способни да запомнят мелодии и ритми и често са меломани. Тъй като са смели и уверени, те също така умеят да се изразяват ясно. Така че те имат и лингвистичен интелект.

Зодия Дева: Логико-математическа и интраперсонална интелигентност

Девата е добра в логическите и математическите предизвикателства. Известна е със своето търпение, аналитичен ум, със своята наблюдателност и т. н. Като цяло логико-математическият интелект на Девите е много висок. Те са практични хора, които могат бързо да измислят здрава и точна хипотеза за всяко едно нещо. Те са много самоосъзнати и имат здрав разум. Нищо не може да ги подхлъзне.

Зодия Везни: Междуличностна и музикална интелигентност

Везните търсят баланс, мир и хармония в живота си. Следователно тяхната междуличностна интелигентност е на доста високо ниво. Те са дружелюбни и общителни, те са чувствителни към емоциите на другите хора и няма да се замислят дали да пожертват собствените си интереси, за да направят другите щастливи. Те са много дипломатични и са добри посредници в спорове. Везните също така често са добри в музиката.

Зодия Скорпион: Интраперсонална и визуално-пространствена интелигентност

Тези страстни хора познават себе си много добре. Те са в контакт с чувствата си и имат ясна представа за житейските си цели, така че знаят какво трябва да направят, за да ги реализират. Те имат силна интуиция и могат да разгадават добре хората, така че е безполезно да ги лъжете, защото те ще прозрат лъжите ви. Тези енигматични хора също така притежават визуално-пространствена интелигентност. Което означава, че те са в състояние да визуализират образи в ума си. Това ги прави добри в занаятите и дизайна.

жена спорт

Снимка: IStock

Зодия Стрелец: Екзистенциална и телесно-кинестетична интелигентност

Стрелецът е много философски настроен и задава много въпроси за живота, както и за отвъдното. Хората от този знак винаги търсят целта на живота си. Те знаят какво правят. Техните тела и умове са в синхрон и Стрелците обикновено се справят превъзходно с физическите задачи и дейности. Те обичат да създават неща с ръцете си.

Зодия Козирог: Логико-математическа и лингвистична интелигентност

Решаването на проблеми идва естествено за родените в зодия Козирог. Те имат висока логико-математическа интелигентност, която също е в синхрон с техните личностни черти. Те са много амбициозни, трудолюбиви, лоялни и искрени. Поставят си ясни цели и се опитват да ги постигнат с целенасоченост. Те също така не срещат трудности при изразяването си и като цяло мисълта им тече ясно и плавно.

Зодия Водолей: Екзистенциална и междуличностна интелигентност

Водолеят е дълбок мислител и новатор. Той притежава висока екзистенциална интелигентност. Въпроси, на които липсват отговори, са любими на Водолеите. Те са изобретателите на зодиака. Въпреки че изглеждат лишени от емоции, те са много умни и съобразителни и всъщност са много хуманитарно настроени. Имат големи сърца, разбират хората и се опитват да им помагат с каквото могат.

Зодия Риби: Естествена и визуално-пространствена интелигентност

Рибите са големи любители на природата. Те обичат да прекарват времето си на въздух, сред зеленина или близо до вода. Тъй като са умни по природа, те са добри в отглеждането на растения и животни. Те също така имат висока визуално-пространствена интелигентност. Креативността и живото им въображение ги привличат към артистичните занимания. Много хора на изкуството са родени под този знак. Имат добро чувство за ориентация и са много наясно със заобикалящата ги среда.

Теорията на Хауърд Гарднър за множествената интелигентност предполага, че хората не се раждат с целия интелект, който някога ще имат, и че всеки обработва информацията посвоему. С други думи, ние непрекъснато учим и се развиваме по различни начини през целия си живот, дори след като завършим формалното образование.
Гарднър не определя интелигентността като една-единствена обща способност, а я разделя на девет различни интелигентности. Въпреки че някой може да е особено силен в една област, като например математическата интелигентност, той всъщност ще притежава набор от способности в няколко типа интелигентност.


Деветте типа интелигентност на Хауърд Гарднър:

Имате висок логико-математически интелект, ако:

Вие сте добри с числата и уверено се справяте със задачи, които включват количествено определяне на неща, като математически и аритметични въпроси
Обичате да извършвате експерименти и да провеждате собствени разследвания
Обичате да играете логически и стратегически игри
Обичате да решавате пъзели и да разплитате мистерии
Вашето любопитство ви кара да задавате космически или дълбоки въпроси
Страхотните кариери за хора с логико-математически интелект включват математик, икономист, одитор, счетоводител, учен, тактик, компютърен анализатор и техник

Имате висока лингвистична интелигентност, ако:

Чувствате се комфортно както да говорите, така и да пишете, като използвате думи за постигане на цели като убеждаване
Имате богат речников запас и разбирате кога и как да използвате определени думи
Обичате да четете и пишете
Обичате да играете игри с думи
Владеете лесно други езици или диалекти
Страхотните кариери за хора с езиков интелект включват оратор, библиотекар, политик, радиоговорител, телевизионен водещ, YouTuber, журналист, адвокат, куратор, логопед, писател или продавач

Имате висока междуличностна интелигентност, ако:

Вие сте добри в идентифицирането на разликите между група хора
Имате широк кръг от приятели и ви е удобно да се срещате с нови хора
Добри сте в усещането на настроението на хората
Притежавате способността да гледате на нещата от различни гледни точки, разбирайки гледната точка на другите хора
Страхотните кариери за хора с междуличностна интелигентност включват човешки ресурси, съветник, мениджмънт, психолог, връзки с обществеността, социален директор, учител или социален работник

Имате висока интраперсонална интелигентност, ако:

Вие сте самомотивирани и можете да поставите себе си на първо място, когато е необходимо
Имате силна воля и сте независими
Вие сте наясно със себе си и предприемате действия въз основа на това как се чувствате
Обичате да отделяте време за себе си за саморефлексия
Страхотните кариери за хора с този тип интелигентност включват психолог, писател, терапевт, съветник, социален работник, теолог, предприемач или поет

Имате високо ниво на музикална интелигентност, ако:

Можете лесно да идентифицирате височината, ритъма, тона и тембъра на звуците
Вие разпознавате, създавате или отразявате музиката и обичате да го правите
Вие се чувствате комфортно с музика, която свири във фонов режим, докато правите други неща
Вие сте силно чувствителни към звуци, чувайки това, което другите пропускат
Страхотни кариери за хора с музикален интелект включват диригент, музикант, учител по пиано, композитор, учител по танци, музикален терапевт или хоров директор

Имате висока визуално-пространствена интелигентност, ако:

Имате висока информираност за заобикалящата ви среда
Имате добро чувство за ориентация
Обичате да играете пъзели и игри, базирани на навигация
Мечтаете много
Харесвате да сте креативни
Страхотни кариери за хора с този тип интелигентност включват архитект, учител по геометрия, инженер, геодезист, градоустройствен плановик, график, интериорен декоратор, фотограф, пилот или картограф

Имате висока телесно-кинестетична интелигентност, ако:

Разпознавате своите възможности и физически граници
Можете да общувате добре, като използвате езика на тялото, като използвате жестове и действия, за да предадете своето послание
Добри сте във всички видове физически контакт
Имате добро чувство за време, когато става въпрос за физически задачи и дейности
Можете да боравите с предмети с висока степен на ловкост, контрол и икономичност на движение
Обичате да сте креативни с ръцете си
Извънкласните и спортните дейности са фантастичен начин за подобряване на вашата телесна и кинестетична интелигентност. Тези дейности не само осигуряват пространство за развиване на практически спортни умения, но също така развиват важни социални умения и като цяло повишават академичните постижения.

Страхотните кариери за хора с телесно-кинестетична интелигентност включват физиотерапевт, танцьор, спортист, треньор, фитнес инструктор, собственик на фитнес зала, актьор, механик или дърводелец.

Имате висок натуралистичен интелект, ако:

Цените природата и обичате да прекарвате времето си на открито
Вие сте добри в отглеждането или грижата за животни и растения
Страхотни кариери за хора с натуралистичен интелект включват ботаник, океанограф, лагерен съветник, водач на скаутски отряд, градинар, астроном, метеоролог, геолог или ландшафтен архитект

Имате висока екзистенциална интелигентност, ако:

Наистина искате да намерите отговори на въпроси като „какъв е смисълът на живота?“ или „какво се случва след смъртта?“
Вие демонстрирате висока чувствителност по въпроси, свързани с човешкото съществуване
Страхотните кариери за хора с екзистенциална интелигентност включват вдъхновяващ оратор, писател, духовник, философ, икономист или блогър.

За още новини от света на зодиите, звездите и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари