IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пролетна промяна – 7 начина да изчистите уелнес рутината си

23 март 2024 13 30

Тренировки, хранене и още нещо

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Пролетта официално настъпи, което си личи и по времето навън. Денят е по-дълъг и топъл, слънцето свети по-ярко и вече не се събуждаме или прибираме по тъмно. Заедно с прераждането на природата, пролетта се свързва и с обстойно почистване на дома и гардероба. Процесът обаче трябва да включва и още една графа, а именно изчистване и на уелнес процедурите ни. Точно както организираме и разчистваме пространството у дома за прехода от зима към пролет, така трябва да освежим и нашите ритуали за благополучие. 

С няколко прости, но все пак ефективни корекции на всичко – от това как движите тялото си до това как управлявате финансите си – има определени точки от живота, на които да обърнете внимание. За да не се лутате и да се чудите какво точно да направите заедно с настъпването на пролетта, ние имаме няколко ценни съвета за вас. 

Пролетна промяна – 7 начина да изчистите уелнес рутината си

1. Почистване на фитнес рутината

Първото нещо, което трябва да подобрите, е начинът на трениране. Независимо дали мястото на тренировка е вашата всекидневна или истинска фитнес зала, пролетта е времето да промените нещата. Ако сте у дома, създайте си малко повече предизвикателства, увеличавайки тежестта или добавяйки оборудване към тренировките си. Тук говорим за ластици, дъмбели или гирички, които ще ви помогнат да извадите тялото от зоната му на комфорт и наистина да изваете перфектната за вас фигура. 

Ако вече ви е писнало да тренирате у дома, членството във фитнеса е добро разнообразие. Може да се запишете на групови тренировки или пък да си насрочите сесии с професионалист, който ще ви даде най-важните съвети за постигане на целите. Освен това по-топлото време означава и възможност за тренировка на открито. Независимо дали обикаляте квартала или тичате в парка, упражненията сред природата могат да направят чудеса за вашето физическо и психическо благополучие. 

фитнес -

Снимка: Pixabay

Облеклото, което носите за тренировка, също може да направи разлика между удовлетворяващата и скучната тренировка. Инвестирайте в малко по-цветни спортни комбинации и модели, които описват тялото, за да може да се наслаждавате на прогреса си във фитнеса. 

2. Почистване на диетата

Когато сме в режим на хибернация през зимата, телата ни жадуват за комфортна храна, известна още като по-обилни ястия, но сега вероятно започвате да се оглеждате за нещо по-свежо и леко. Изключете гласовете, които ви казват да започвате детокс и да ядете храни, които се характеризират като „чисти“, а вместо това яжте сезонно и внимателно. 

ягоди istock

Снимка: iStock

Най-доброто място за започване на здравословен режим е хладилникът и фризерът. Изчистете всички продукти с изтекъл срок на годност и храни, които не ви карат да се чувствате добре. След това презаредете кухнята си с по-лека храна, към която тялото ви има апетит по време на смяна на сезоните. Насочете се към близкия пазар и купете листни зеленчуци и аспержи, както и ягоди и киви.

3. Почистване на режима за красота

Настъпването на новия сезон изисква рестарт на режима за грижа за кожата. Първата стъпка е да изчистите всички остарели продукти. Ако овлажнителят ви има странен мирис или цвят или пък маслата са се отделили от водата, можете да сте сигурни, че са за боклука. Що се отнася до продуктите, които да оставите, заложете на по-лек лосион и почистващ продукт на основата на гел. 

грижа за

Снимка: iStock

Добрата новина е, че това, че се намираме в нов сезон, не означава, че трябва напълно да промените режима си за красота. Дръжте серумите и слънцезащитните продукти наблизо, защото те са задължителни компоненти за всеки ден. Важно е да запомните, че не трябва да прекалявате с козметиката и не се чувствайте длъжни да използвате нещо, просто защото е модерно. Понякога по-лекият и семпъл подход води до по-добри резултати. 

4. Почистване на грижата за себе си

След като сте се погрижили за кожата, не забравяйте да обърнете внимание и на себе си. Помислете за практиките и методите за грижа за ума и духа, като се запитате дали си заслужават, или са модерни и ефективни само в социалните мрежи. Започнете да си водите дневник, опитайте нов сутрешен ритуал или говорете с терапевт. Грижата за себе си е лична и не трябва да бъде екстравагантна, като може да бъде ежедневна практика или просто нещо, което правите от време на време. 

медитация istock

Снимка: iStock

Каквато и да изглежда грижата за вашето вътрешно Аз, знайте, че тя ще варира всеки ден. Може някой ден да нямате желание да правите медитация или тренировка. Не се чувствайте виновни, а оставете тялото и ума ви да починат, за да бъдете в оптимално здраве и благополучие. 

5. Почистване на техниката

За наше съжаление технологиите стават все по-умни и вече ни правят отчет на това колко често стоим пред екрана, което може да е доста стресиращо. Преди не се замисляхме колко от ежедневието си отделяме за социални мрежи, чатове и игри, но сега всяка седмица получаваме бележки, сякаш отново сме в училище. 

социален детокс,

Снимка: iStock

От друга страна, този отчет може да ни послужи и за полезна промяна в живота. Ако се плашите от времето, което прекарвате пред екрана, просто се отдалечете от телефона и компютъра, когато не ги използвате за работа. Първо изтрийте всички неизползвани приложения или тези, които ви изкушават да сте в непродуктивно разсейване с часове. След това прегледайте профилите в социалните мрежи, които следвате и премахнете тези, от които нямате полза и ви карат да се чувствате зле. По същия начин се отпишете от имейли и бюлетини, които само ви изяждат времето. 

За да направите още една крачка напред, отдайте се на цифрова минидетоксикация. Оставете телефона в другата стая, когато си лягате, а за аларма използвайте будилник. Така няма да се излагате на синя светлина преди сън, което ще накара мозъка ви по-лесно да заспи и да си почине качествено. 

4 напитки за детокс и отслабване

Бърз детокс в горещините – вода с краставица

Кога тялото се нуждае от детокс?

6. Почистване на графика

За хората, които никога нямат време за всичко, това е за вас. С по-топлите дни на хоризонта може да е изкушаващо да напълните графика си със социални събития, но помислете дали не се надценявате с толкова много ангажименти. Вместо да се съгласявате с всяка една покана, може би е време да правите това, което наистина искате и ви харесва. 

график istock

Снимка: iStock

Един лесен трик за балансиране на работа и личен живот е като оставите телефона си на самолетен режим след края на работния ден. Така ще се спасите от разсейване и ще можете да си починете качествено. Отделете се от компютъра и не отговаряйте на имейли късно вечер. Оставете работата за утре, защото тя няма да избяга.

7. Почистване на финансите

пестене на

Снимка: iStock

Сега е най-добрият момент да прегледате финансовите си цели и да преоцените всички разходи, които може да ви пречат да спазвате определен бюджет. Измислете актуализиран план за изплащане на дълговете, проверете извлеченията по кредитната си карта за ненужни разходи и си поставете реални цели за постигане. Помислете за създаване на спестовен фонд или такъв за спешни случаи, който да отваряте в най-краен вариант. 

За да разбирате първи за новите тенденции в красотата и здравето, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари