IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Играчки срещу стигмата – „Барби“ пусна първата си кукла със синдром на Даун

28 април 2023 10 40

Тя е създадена в колаборация с Националното общество на хората със синдром на Даун

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Известната кукла „Барби“ отново вписва името си в историческата книга.

Марката Mattel, която стои зад създаването на популярната играчка, обяви пускането на първата Барби със синдром на Даун. Куклата е създадена, за да позволи на още повече деца да се разпознаят в играчката, както и да накара Барби да отразява света около тях. По думите на компанията, куклата със синдром на Даун има за цел да вдъхнови всички деца да разказват повече истории чрез игра.

„Барби“ си сътрудничи с Националното общество на хората със синдром на Даун, за да осигури пълна актуалност на играчката, която да отразява човек с подобно заболяване. Куклата е част от новата линия Fashionistas, която цели да покаже различността в света и да позволи на все повече хора да се разпознават в Барби, независимо от тяхната визия, мобилност, физическо или психическо състояние.

Линията Fashionistas включва 176 кукли, мъжки и женски вариант, с девет различни форми на тялото, 35 цвята на кожата и 94 прически. Според „Барби“, това е най-разнообразната им колекция до този момент. Казват, че куклата не спира да еволюира през годините, за да отразява по-добре света, който младите момичета и момчета виждат днес.

За типовете телосложение Mattel предлага Барбита, които имат извивки, нисък или твърде висок ръст. Куклите Кен също имат различни типове тяло, като някои са с тесни фигури, а други с по-широки рамене. Прическите варират по цвят, текстура и стил както за мъжките, така и за женските кукли. Някои от тях ще имат мъжки кокове, докато други ще се подвизават с розова или друг цвят коса.

Друг комплект кукли е предназначен да представя хората, живеещи с физически увреждания, и включва инвалидни колички и протези на краката. Има дори играчка с витилиго, което е състояние, при което се наблюдава загуба на цвета на кожата. Други разнообразни опции, от които децата могат да избират, включват кукли с лунички и различни модни стилове, които варират от небрежен до бохемски.

Стартирането на Barbie Fashionistas идва само няколко месеца, след като Mattel обявиха, че пуска нова линия кукли, създадени без полова идентичност. Според компанията, така се предлагат безкрайни комбинации за игра, а правилата и героите могат да бъдат определени от самите деца.

Що се отнася до играчката със синдром на Даун, тя е направена под зоркото око на Националното общество на хората със синдром на Даун, за да се осигури автентичността ѝ. По информация на Mattel, организацията е наблюдавала целия процес, включително изработването на скулптурата на куклата, дрехите, аксесоарите и дори опаковката.

„Беше чест да работим с Барби, за да създадем тази кукла. Това означава много за нашата общност, която за първи път може да си играе с кукла, която прилича на нас. Играчката е напомняне, че никога не трябва да подценяваме силата на представителността. Това е голяма стъпка напред към разнообразието и е момент, който трябва да отпразнуваме“, казва Канди Пикард, президент на Националното общество на хората със синдром на Даун.

Вдъхновяващо: Кукла Барби от рециклирана пластмаса в чест на д-р Джейн Гудол

Барби създаде кукла от рециклирана пластмаса

Елтън Джон се сдоби със своя кукла Барби

От Mattel пък са намерили уникални начини, за да създадат дизайн, подходящ за представянето на хората със синдром на Даун.

„Големите ръкави на куклата включват пеперуди, жълти и сини цветове, които са символи и цветове, свързани с осъзнаването на синдрома на Даун. Розовата висулка на куклата с три шаврона нагоре представлява трите копия от 21-вата хромозома, която е генетичният материал, който причинява характеристики, свързани със синдрома на Даун. Трите шаврона или стрели са символ, който обединява общността със синдрома на Даун и са предназначени да представляват „малцината късметлии“, които имат някой със синдром на Даун в живота си“, казват от компанията.

Що се отнася до формата на куклата, тя въвежда нова скулптура на лицето и тялото, за да бъде по-илюстративна за жени със синдром на Даун, включително по-къси ръце и по-дълъг торс. Новото лице има по-кръгла форма, по-малки уши и плосък носов мост, докато очите са леко наклонени във формата на бадем. Дланите на куклата дори включват една линия, характеристика, често свързвана с хората със синдром на Даун.

Куклата Барби също носи розови шини за глезена, за да пасне на нейното цялостно облекло, а маратонките ѝ са с цип. „Някои деца носят ортези, за да поддържат стъпалата и глезените си, а Националното общество на хората със синдром на Даун представи няколко примера, които послужиха за вдъхновение от реалния живот“, казват от Mattel.

Изпълнителният вицепрезидент на Barbie & Dolls Лиза Макнайт заяви, че куклите Барби играят важна роля в развитието на децата и затова целият екип е решен да се бори срещу стигмата в света. „Нашата цел е да позволим на всяко едно дете да се разпознае в Барби, докато насърчаваме другите да си играят с кукли, които не приличат на тях“, допълва тя.

За още новини от света на лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари