IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вдъхновяващо: Кукла Барби от рециклирана пластмаса в чест на д-р Джейн Гудол

15 юли 2022 11 00

По пътя към по-зелена планета

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Един от най-страстните защитници на природата и животинския свят вдъхнови гиганта Барби за следващия му проект.

Компанията за детски играчки Mattel реши да тръгне по пътя към по-зелена планета, създавайки кукла Барби в чест на д-р Джейн Гудол. Тя беше пусната преди няколко дни, за да се отбележи Световният ден на шимпанзетата. Според Mattel, куклата на Гудол е направена от 90% рециклирана пластмаса, която иначе е щяла да бъде изхвърлена в океаните.

88-годишната изследователка казва пред списание People, че е дълбоко трогната да се види като кукла Барби – нещо, за което от дълго време е мечтала. Тя допълва, че иска играчката, по подобие на нея, да вдъхновява малките момичета по целия свят. „Толкова много хора знаят за Джейн, защото аз съм в учебниците им и учат за мен в училище. Така че, мисля, че ще бъдат развълнувани да държат в ръцете си и моя кукла Барби“, казва още д-р Гудол.

Лиса Макнайт – главен вицепрезидент и глобален ръководител на Барби – казва в официално съобщение, че компанията се вълнува от пускането на новата си кукла. „Децата имат нужда от повече модели за подражание като д-р Джейн Гудол, защото представянето, че могат да постигнат всичко, е само началото – виждането, че могат да го направят, е разликата“, допълва Макнайт.

„Надяваме се, че тази колекция и почитта към невероятен пионер за жените в науката ще вдъхнови момичетата да научат повече за зелените кариери, как могат да защитят планетата и да започнат да пресъздават истории за устойчива планета в игрите си с кукли“, казва още Лиса.

Всяка една кукла ще бъде предлагана с различни допълнения, включително чифт бинокли, тефтер и малка реплика на Дейвид Грейбърд – първото мъжко шимпанзе, което Гудол кръщава и се сприятелява с него в националния парк Gombe в Танзания.

Д-р Гудол, която тази година отбелязва 62-ата годишнина от първото си посещение на парка, казва пред списание People, че е участвала в създаването на последните детайли по куклата и се надява, че по този начин ще вдъхнови момичетата да гледат отвъд половите норми. „Първите кукли Барби, тези, с които аз си играех, бяха много момичешки. И сега си казах, че бих искала да променя това“, казва изследователката.

Компанията Mattel също така влиза в сътрудничество с института „Джейн Гудол“ и неговата младежка програма Roots & Shoots. Според официалния ѝ сайт, програмата позволява на деца да се чувстват овластени да използват гласа и действията си, за да вземат състрадателни решения, като влияят и създават промяна в своите общности.

Според Гудол, чрез Барби, съобщението за проблемите в климата и тяхното бързо разрешаване ще се разпространи бързо по целия свят. Допълва, че по този начин всеки ще може да се включи в осигуряването на една по-зелена планета.

„Всеки ден можеш да правиш избори относно това как да се държиш. Като например яденето на по-малко месо е от огромна полза за природата, като вегетарианството е най-предпочитано“, казва д-р Гудол. Тя също така посочи, че климатът на Земята се влияе най-много от замърсяването на океаните, особено от пластмасовите отпадъци. Според нея, микропластмаса се открива все повече в морската храна по целия свят.

Новата кукла Барби е показателна за мисията на Mattel да постигне 100% рециклиран, рециклируем или биопластмасов материал, използван във всичките продукти и опаковки до 2030 година.

Д-р Гудол е поредната дама, която е почетена от колекцията на Барби за вдъхновяващи жени. В нея са включени още чернокожата журналистка Айда Б. Уелс, поетесата д-р Мая Анджелоу, писателката Хелън Келър и Елинор Рузвелт. От Mattel казват, че всички жени, включени в специалната колекция, са почетени заради усилията си да направят света по-добро място за следващото поколение момичета.

Д-р Джейн Гудол също така ще бъде почетена в специален епизод от поредицата „Можеш да бъдеш всичко“ на анимацията Barbie.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари