IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мода 2022: Тенденции, вдъхновени от куклата Барби

3 юни 2022 10 30

Играчката все още е модна икона

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Сияеща от предната седалка на своя яркорозов кабриолет, облечена в синьо-бяла рокля на райета с подходяща гривна и лента за глава, Марго Роби изглежда точно като Барби от плът и кръв. В този случай това е нещо добро, особено след като актрисата играе емблематичната кукла в игрален филм, който трябва да излезе през 2023 година.

Докато чакаме с нетърпение да видим как звездата ще се справи на големия екран, сме развълнувани и от гардероба, който ще ѝ бъде избран. Тенденциите, свързани с куклата Барби, вече набират популярност в света на модата, а цветната естетика излъчва увереност и забавление – нещо, от което с радост ще се възползваме.

Барби getty

Снимка: Getty Images

Малко история за известната кукла: Барбара Милисънт Робъртс прави своя дебют на американския пазар през 1959 година, но истината е, че Барби никога не е била предназначена да бъде просто красива играчка. Създадена от съоснователя на Mattel, Рут Хендлър, истинското намерение е било да се даде на младите момичета кукла, която служи и като модел за подражание. Въпреки че за първи път Барби е представена на света с черно-бял бански костюм, подходящи слънчеви очила, златни обеци и черни токчета, не ѝ отнема много време преди да смени банските с милиони визии в различни цветове.

Над 200 тоалета представят многото впечатляващи кариерни пътеки на измислената личност, включително лекари и медицински сестри, астронавти, пилоти на военновъздушните сили и други.

И все пак, дори когато Барби разшири автобиографията си и външният ѝ вид се разви, част от привличането към куклата все още беше смелото ѝ чувство за мода. В много случаи тя служи като първа среща на детето с модата и е вдъхновение за момичетата и момчетата да експериментират с дрехи извън техния свят. За много дизайнери пък Барби е муза.

Барби getty

Снимка: Getty Images

Такъв е бил случаят и с основателката на CULTNAKED Мери Фуртас. Тя казва пред InStyle, че ръчното шиене на дрехите на Барби е първото нещо, което ѝ е позволило да изследва творчеството си като моден дизайнер. „Експериментирах с първите си дизайни именно върху куклата. Мисля, че много дизайнери са тръгнали по същия начин“, обяснява Фуртас.

За модния стилист Ший Даспин, Барби е била вдъхновяващ модел за подражание. „Лесно е да я асоциирате с материални обекти и розовия цвят, но мисля, че тя представлява много повече. Тя представлява амбиция и женска свобода, като това може да се прояви в начина на обличане или избора на професия“, казва Даспин пред InStyle.

Модата „Барби“ в ранните години

Може да се каже, че т. нар. „barbiecore“ се изгражда като модно движение много преди да видим Марго Роби в розовия кабриолет. Тайра Банкс например пое съобразената естетика на куклата, влизайки в ролята на Ева във филма на Disney Lifesize от 2000 година. Рийз Уидърспун пък залага на множество розови тоалети като Ел Уудс в „Професия блондинка“.

Видяхме и много проблясъци на тенденцията, разпръснати през 2010-те години. Ники Минаж често носеше визии, вдъхновени от Барби, след като от компанията направиха нейна кукла през 2011 година. Четири години по-късно Парис Хилтън облече яркорозов цял бански на плажа в Ибиса, а дизайнерката на обувки София Уебстър си сътрудничи с „Барби“ за лимитирана колекция обувки. Не можем и да забравим лъскавия розов панталон Kreist на Джиджи Хадид от 2017 година, който тя носи с подходящи розови кадифени платформи Aquazzura.

Кейси Мъсгрейвс също имаше емблематичен барби тоалет за Met Gala 2019 година. Тя избра дълга до пода розова рокля, дело на Moschino, допълнена с чанта във формата на сешоар, слънчеви очила, диамантени обеци и лъскави сребърни токчета от Aldo. Визията беше почти точно копие на куклата Барби от колекцията Barbie x Moschino, която по това време се предлагаше в магазините.

Барби getty

Кейси Мъсгрейвс. Снимка: Getty Images

Жените обаче не са единствените, които се вдъхновяват от стиловете на Барби. Пийт Дейвидсън също имаше свой собствен момент, но повтаряйки Кен. През 2019 година той украси корицата на списание Paper, изглеждайки направен от пластмаса. Той носеше розови панталони, син потник и мокасини, застанал в емблематичната за куклата поза върху вана, в която се къпе друга кукла.

Дори Джей Зи се включи в тенденцията, когато той и Бионсе се облякоха като Барби и Кен за Хелоуин 2016 година. Пет години по-късно изпълнителката отново се вдъхнови от куклата, носейки черна минирокля на Versace, слънчеви очила и розова чантичка.

Barbiecore през 2022 година

Ким Кълмоне, старши вицепрезидент на дизайна на Барби и модни кукли, казва пред InStyle, че подобно на любимата играчка, модната тенденция Barbiecore постоянно се развива. „Барби е вдъхновена от поп културата и модата. И като много от нас, нейният стил се развива, за да отразява днешните тенденции и култура“, казва тя.

През 2022 година, когато се връщаме в офисите и в социалния живот, хората се опитват да внесат в ежедневието си автентичната игривост и ярката, смела цветова палитра на Барби.

Барби getty

Снимка: Getty Images

Как Barbiecore може да влезе във вашия гардероб? Е, розовото остава предпочитаният нюанс на Барби. Според Кълмоне, цветът представлява неограничен потенциал и е символ на овластяване на жените, което идеално съвпада с целта на марката.

Във време, когато върховото обличане е на мода, Barbiecore обхваща всички неща, които са енергични, смели и ярки, така че ако розовото не е вашият избор, може да се придържате към нюанси, които са по-подходящи за вас или пък да експериментирате с други живи цветове като оранжево и зелено.

Що се отнася до конкретни дрехи, които да добавите към гардероба си, костюмите и едноцветните комплекти са очевидният избор, но модният дизайнер Бетси Джонсън съветва да вкарате и собствен стил в тенденцията. Можете да смесите ваканционния външен вид с офис стила или да комбинирате различни стилистични жанрове, като пънк и елегантност.

Барби getty

Снимка: Getty Images

Пазарувайте дрехи, които са прости, елегантни, могат да се комбинират с всичко и са подходящи за всеки повод.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари