IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мода пролет/лято 2022 – деним пачуърк

7 май 2022 15 00

Полите, съшити от различни парчета, са хит

Istock/Pexels

Istock/Pexels

Модата за сезон пролет/лято се променя с всяка изминала година. След като се появиха волани, панталоните с широки крачоли и миничантичките, някои позабравени тенденции се завърнаха. И с тях може да се каже, че старият деним, който някои пазят отново е актуален. Освен дънковото яке и пола, които имаме от години, през новия сезон ще заложим на няколко нови. По-различното е, че те са ушити по техниката пачуърк.

Бритни Спиърс, Линдзи Лоън, Парис Хилтън. Това са само част от звездите, носещи светъл деним през 90-те. Певицата например имаше уникален тоалет, направен от няколко различни дънкови парчета. Точно такива ще са истински хит за пролет/лято 2022.

Във време, в което много известни личности насърчават устойчивата мода и рециклирането, се появяват деним модели от пачуърк. За тях се използват остатъци, прилежно прибрани при изработката на дънки, рокли, поли и други.

Така нареченото Upcycling течение е тренд, който не е нов. Освен от деним, някои дизайнери отдавна кроят парчета от друг вид материи, за да създават уникални модели. И точно такива ще виждаме на витрините за пролет/лято. Да не говорим, че по-сръчните, могат да шият подобни в домашни условия, използвайки стари дрехи от гардероба.

Документ от 2020 г., озаглавен „Разбиране на рециклирането на деним: количествено проучване с методология за оценка на начина на живот“, отбелязва, че пазарът на деним в САЩ се очаква да бъде оценен на над 107 милиарда долара до 2023 г. А в световен мащаб количеството генерирани отпадъци е над 2,16 милиона тона, пише TZR.

Мода пролет/лято 2022 – миниполата се завръща

деним, пола,

IStock

Едно време нашите майки и баби ни правеха нови чанти или поли, използвайки събрани парчета от деним. Повече от 10-15 години след това, техниката пачуърк се използва от много дизайнери. Ето например Виктория Бекъм, която още миналата година пусна дънки с широки крачоли, съставени от отделни видове деним.

Освен изцяло правата дънкова пола, която си е направо вечна, миниполата от множество малки парчета, се завръща. Тя може да бъде и асиметрична. Miu Miu е една от марките, връщайки въпросния модел отново в магазините.

Макар някои да обичат дънкови гащеризони или рокли, дънковата минипола е онова, което да имате задължително в гардероба за пролет/лято 2022. Те са практични и удобни. И могат да бъдат ушити от няколко вида деним.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари