IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова година у дома – ръководство за уютна нощ без излишни харчове

30 декември 2023 12 00

Новогодишната нощ може да е приятна и весела, дори и да сте сами или в тесен кръг

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Бъдни вечер и Коледа са семейни празници, които обикновено преминават в уютна домашна обстановка. Посрещането на Нова година обаче е друга тема. Повечето хора предпочитат да идат на почивка, да са на новогодишно парти в ресторант, да празнуват на площад или сред голяма група от познати и приятели. Но една част от хората нямат специални планове за новогодишната нощ, не са големи купонджии или пък просто не желаят да правят излишни разходи.

Това обаче не означава, че ако си останете у дома навръх Нова година, няма да можете да се насладите на приятна и весела вечер, дори и да сте отново в съвсем тесен семеен кръг или да сте напълно сами.

Оставането вкъщи означава и доста хубави неща – ще избегнете шума и мразовитото време, ще запазите банковия си баланс и ще си легнете, когато ви е приятно. Освен това няма да има причина да мислите за специално облекло и прическа за излизане. И да не забравяме – ще си подарите още малко време за почивка, като можете да споделите това време със своя партньор или с близък роднина и/или приятел (или пък с повече роднини и приятели).

Има много начини да се насладите на страхотна новогодишна вечер у дома, без да си мислите, че изпускате купона. А и можете да направите тази вечер наистина забавна, без да харчите цяло състояние.

Ето и нашето ръководство как да направите посрещането на 2024 година у дома по-забавно:

Подгответе сцената!

Ако искате да увеличите уюта, инвестирайте време във всичко свързано със създаването на подходящата атмосфера. Запалете камината (ако имате  такава), запалете много свещи, декорирайте дома си красиво с одеяла и възглавници, така че да създадете усещане за уют и топлина. Помислете за някаква топла напитка, за хубава музика. Заобиколете се с вещи, които хранят душата ви. Финландците имат собствена концепция за това, която се нарича „kalsarikannit“, което се описва като самотна релаксация без намерение за излизане, като например да  си седиш по пижама и да се наслаждаваш на питие. 

Може да си изтеглите някой страхотен филм за гледане, може и да е тематичен – зимен или романтичен. Ако си падате по пироефектите, набавете си конфети, фойерверки, бенгалски огън и др. Не забравяйте да вземете и поне две бутилки шампанско.

Пригответе вечерята

След като разберете дали ще празнувате сами, в някаква малка група или ще бъдете само двамата с партньора ви, време е да помислите за храната и за среднощната закуска (преди и след полунощ със сигурност ще ви се дояде нещо). Ако сте преяли достатъчно по Коледа, сега може да заложите на по-леко, здравословно и лесно за приготвяне меню.

Може да си направите малки сандвичи – на хапки (като испанските тапас), да нарежете повече мезета и да приготвите две-три салати по избор. Най-добре е да приготвите няколко плата с любимите си ястия, така че да не трябва да ставате често до кухнята, печката или хладилника. Разбира се, помислете и за плата със сладки изкушения и със сезонни плодове.

Ако пък имате условия (двор или тераса), за да си запалите огън или да си направите скара на дървени въглища – още по-добре. Просто си подгответе и пухеното яке.   

Снимка

Снимка: iStock

Прегърнете ежедневието

Престоят у дома на Нова година е възможност да изглеждате добре, но в едно наистина уютно домашно облекло, дори и да сте поканили приятели. Какво носите, когато сте в дома  си – удобни дрехи, разбира се. Ако сте сами можете да посрещнете идната година по новата си пижама (специално купена за повода), но ако ще ви идват гости, помислете за зимен, шикозен стил – уютен пуловер или суитшърт, широки дънки или клин, стилни чехли/пантофи или тематични чорапи, ако имате нужда от малко повече комфорт, можете да се спрете на ватирана или плетена рокля.

Тук материалът е ключов. Меките плетива и памучните варианти са страхотни, но също така можете да изберете дрехи от плюш за още по-мек и удобен вид.

Ако пък ще каните близки приятелки, може да им предложите да си направите пижамено-парти като всички се премените с коледните си нощни облекла и подходящи халати.

Ако сте решили, че новогодишната нощ ще е само за вас, това е идеалното извинение директно да си облечете пижамата, но поне се поглезете с нова  покупка, която да е баланс между качество, достъпност, стилен дизайн и мека материя.

За още новини от света на лайфстайла и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари