IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 начина да направите ваканционното пътуване по-малко стресиращо

21 декември 2023 18 00

Натоварените летища, времето с близките и дългите пътувания често носят стрес

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Натоварените летища, дългите пътувания и семейното време могат да бъдат рецепта за безпокойство. Затова ви предлагаме няколко съвета как да предотвратите стреса, ако ви предстои пътуване през идните почивни дни.

Празниците дойдоха и може би вече правите планове да стягате куфарите си за новото си зимно пътуване. С неочаквани закъснения на полети, дебнещи вирусни инфекции и други смущения в маршрута ви, пътуването през един от най-натоварените периоди от годината може да бъде доста стресиращо.

Разберете, че е напълно нормално да се чувствате тревожни и претоварени по време на предстоящата си празнична ваканция, особено когато толкова много неща са извън вашия контрол.

Независимо дали ще пътувате из страната за празниците или планирате почивка до нова дестинация извън България, ето някои одобрени от експерти съвети, за да направите ваканционното пътуване по-малко стресиращо тази година:

1. Измислете си „кризисен план“ 

Ако се притеснявате от внезапни промени в маршрута на пътуването си, може да е полезно да направите план предварително. Мислете за потенциални ситуации като отмяна на полети, промени във времето и изгубен багаж. След това можете да включите стъпки като информиране за алтернативни опции за полет или вземане само на ръчен багаж, ако имате възможност да го направите.

Наличието на „кризисен план“ може да намали чувството ви на безпокойство, защото вече знаете какво да правите, ако нещо наруши маршрута ви.

2. Балансирайте своя маршрут

Да се опитате да вместите всичко в пътуването си, от посещение на няколко членове на семейството до обиколка на всички нови туристически места, може да ви дойде много. Не се чувствайте длъжни да се придържате към напълно стриктен маршрут за пътуване или да се чувствате сякаш трябва да сте продуктивни през цялото време. Съсредоточете се върху прекарването на качествено време с другите и се уверете, че отделяте малко време и за себе си, за да се погрижите за психичното си здраве.

Ако пътувате за организирано събитие като почивка, отделете си малко време преди или след това, за да си вземете релаксираща почивка. Вземете си например допълнителни два дни отпуск след пътуването. 

Снимка

Снимка: iStock

3. Практикувайте внимателност

Вниманието, способността напълно да присъстваш в момента, се свързва с намалена тревожност. Има много начини да практикувате внимателност, като фокусиране върху дишането, водене на дневник как се чувствате или участие в медитация.

Физическото действие на няколко дълбоки вдишвания може да бъде наистина полезно за освобождаване на стреса и насърчаване на състояние на спокойствие.

4. Забавлявайте се

По време на пътуването може да се окаже, че прекарвате повече време в чакане от планираното поради закъснения. Въпреки че това може да е стресиращо, мислете за това като за възможност да направите нещо забавно, за да повишите настроението си. Бъдете креативни и се занимавайте с дейност, която ви харесва, като намиране на нова книга за четене, започване на нов телевизионен сериал, рисуване или дори слушане на епизод от подкаст.

5. Хидратирайте се

Лесно е да забравите да пиете вода през целия ден, особено през по-студените месеци. Уверете се, че пиете достатъчно вода през празничния сезон. Поддържането на хидратация не само ще помогне на вашите телесни функции, но също така ще помогне да подобрите настроението и енергийните си нива.

6. Почивайте си

Независимо дали сте тръгнали на път с кола, влак или самолет, пътуването до и от вашата дестинация може да ви затрудни да се отпуснете и да затворите очи от време на време. Дайте приоритет на съня си по време на пътуването, като се стремите да си почивате поне седем часа, които се препоръчват за всяка нощ. Получаването на достатъчно почивка е от съществено значение, за да можете да регулирате стреса си.

7. Мислете позитивно

Неочакваните промени, които може да изпитате по време на пътуването си, могат да ви накарат да се чувствате безсилни на моменти, но не забравяйте, че това е извън вашия контрол. Не бъдете твърде сурови към себе си. Кажете си, че емоциите ви в момента са напълно нормални. Участието в положителен разговор със самия себе си може да повдигне настроението ви и да намали стреса.

За още новини от света на лайфстайла и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари