IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социален детокс – 8 хобита, с които да замените скролването в мрежата

21 февруари 2024 12 30

Какво да правите, за да може очите и умът ви да починат

Снимка: iStock

Снимка: iStock

След дълъг ден, който ни изтощава както физически, така и психически, е трудно да съберем мотивация, за да направим нещо друго, освен да легнем на дивана и да скролваме в социалните мрежи в продължение на часове. Забавни видеа в TikTok, идеи за маникюр в Instagram или пък някой спор между напълно непознати хора във Фейсбук – все неща, които могат да привлекат вниманието ни и да не усетим кога е станало време за лягане. 

Въпреки че няма как да избягаме от социалните мрежи, престоят ни там може да бъде заменен с нещо много по-продуктивно. Тази година може да си поставите за цел да прекъснете този порочен цикъл на скролване и в замяна да намерите нещо много по-полезно за мозъка и очите ви. Освен че екраните вредят на зрението, синята светлина е враг и на младата кожа. 

Преди обаче да помислите, че всички хобита, различни от скролване в социалните мрежи, включват излизане от дома, позволете ни да ви успокоим. По-долу сме представили няколко интересни дейности, които може да правите вкъщи, облечени с удобни дрехи. В този списък няма да намерите туризъм, печене или изучаване на нов език, но ще откриете някои уникални нискоенергийни хобита, които може да ви убедят да оставите социалните мрежи настрана. 

8 хобита, с които да замените скролването в мрежата

1. Оцветяване по номера

Рисуването може да бъде супер релаксиращо забавление, но решението какво да нарисувате понякога е толкова непосилно, че се отказвате от дейността. За щастие съществуват комплекти за оцветяване по номера, които улесняват създаването на произведение на изкуството с малко креативност или артистични умения. С картината и цветовата схема, които са вече избрани за вас, дейността е успокояваща и лесна. 

рисуване по

Снимка: iStock

Откъде да започнете: Бързо търсене в Google за „комплекти за рисуване по номера за възрастни“ ще изведе множество опции за избор, независимо дали предпочитате да рисувате природна картина, флорален дизайн или тема, вдъхновена от пътуване. Книжарниците и занаятчийските магазини във вашия град също може да предлагат подобни комплекти, ако искате да ги разгледате на живо. 

2. Наредете пъзел

Пъзелите са едно от най-добрите неща за правене, когато не искате да влагате много енергия в дейност, но се опитвате да устоите на примамката на безсмисленото скролване. Хубавата новина е, че има толкова голямо разнообразие от пъзели, от които да избирате, което гарантира, че няма да станете жертва на скуката. Друго страхотно нещо за пъзелите? Те са невероятно достъпни, тъй като може да ги намерите дори в големите вериги супермаркети.

пъзел istock

Снимка: iStock

Откъде да започнете: Посетете местен магазин, книжарница или мол, за да разгледате техния избор от пъзели, или пък потърсете онлайн, докато намерите няколко, които харесвате. Веднага щом се приберете вкъщи или поръчката ви пристигне, ще бъдете готови да седнете удобно на пода или на дивана, ако масата ви е достатъчно голяма, да си пуснете успокояваща музика или подкаст и да се пренесете в реалността на реденето. 

3. Опитайте плетене

Освен че идеално пасва на настроението ви с ниска енергия, плетенето е фантастично практично умение за усвояване. Въпреки че вероятно ще искате да започнете с основен проект като шал, в крайна сметка бихте могли да стигнете до изплитането на чорапи, шапки, ръкавици и дори жилетки. След като свикнете с моделите, процесът става втора природа – което е идеално за дни, в които мозъчната ви сила и мотивация са изчерпани.

плетене istock

Снимка: iStock

Откъде да започнете: Плетенето на една или две куки е едно от най-лесните хобита за започване, защото имате нужда само от три елемента, като вероятно вече имате един от тях у дома. Отидете до местния магазин за занаяти, за да вземете кука за плетене, прежда и ножица. Или ако не искате да обикаляте, пазарувайте онлайн за комплект за плетене. След като се сдобиете с консумативи, можете да се научите да плетете на една кука, като следвате писмени и/или видео уроци. Започнете с нещо малко и просто, след това преминете към по-големи, по-сложни проекти с течение на времето.

4. Домашни картички

Практиката да се дават картички става все по-рядка в дигиталната ера, но винаги е приятно да получиш такава. Даването на ръчно подписани картички е един от най-обмислените начини, по които можете да уведомите някого, че мислите за него, а даването на ръчно изработена картичка е още по-трогателно. Подобно на персонализирана книга или списание, което може да подарите на любимия човек, има много техники за създаване на уникално произведение на изкуството, което получателят завинаги ще цени. 

домашна картичка

Снимка: iStock

Откъде да започнете: Подобно на толкова много хобита в днешно време, можете да изберете свой собствен метод или пък да се запишете на курс с професионалист. Ако предпочитате сами, отидете до специализиран магазин и разгледайте секцията „Направи си сам“ за качествена хартия, печати, боя, панделка и всякакви други елементи, които може да искате да включите. Вашият избор ще определи какви инструменти ще ви трябват, но това може да включва само ножици, лента и лепило. Ако искате повече насоки, докато потапяте пръстите си в хобито, потърсете комплект за правене на картички, който включва всички консумативи, от които се нуждаете.

5. Опитайте калиграфия

Знаете ли какво би било страхотно допълнение към вашите домашно направени картички? Калиграфия. Красиво нарисуваните букви незабавно издигат външния вид на всяко писане и има много различни стилове, които можете да научите в зависимост от естетиката, която търсите. Ако се притеснявате от калиграфията, защото имате „лош“ почерк, не се притеснявайте! Подобно на рисуването и други форми на изкуство, калиграфията просто изисква практика.

Откъде да започнете: Утвърдени калиграфи ще ви кажат да не се притеснявате да купувате куп изискани прибори за писане веднага. По-скоро те предлагат да започнете с обикновен химикал или молив и да следвате тетрадка по калиграфия. Някои комплекти за калиграфия се доставят с прибори за писане, но ако вече имате химикалки, които можете да използвате, започнете само с работна тетрадка.

Според зодията: Кое хоби ви подхожда?

5 хобита, които ще ви направят по-умни и по-бързи

11 хобита, които ще изглеждат супер във вашето CV

6. Направете си сапун

Производството на сапун е не само нискоенергийно, но и много практично хоби. Всеки има нужда от сапун, така че защо не опитате да направите своя лична марка? Въпреки че производството на сапун включва няколко стъпки, процесът е лесен. Колкото по-комфортно се чувствате, толкова повече творчески свободи можете да предприемете, а домашно приготвените сапуни могат да са много обмислени подаръци, които лесно се приспособяват към всеки любим човек в списъка ви.

сапун istock

Снимка: iStock

Откъде да започнете: Първо, ще трябва да се запасите с цифрова везна, термометър, форми, сапунена основа и някои етерични масла. Най-лесният начин да започнете е като закупите комплект. След като се запознаете по-добре с процеса, можете да започнете да експериментирате със забавни форми, ексфолиращи съставки като овесени ядки, растителни елементи за декорация и др.

7. Направете си захарен скраб

Придържайки се към темата за грижа за тялото, правенето на захарни ексфолианти е друго страхотно нискоенергийно хоби. Приготвянето на домашни смеси отнема само няколко съставки и минути. Крайният продукт е естествен и божествено ухаещ ексфолиант, който ще остави кожата ви да се чувства свежа, хидратирана и копринено гладка. И отново, какъв елитен подарък за любими хора! 

захарен скраб

Снимка: iStock

Откъде да започнете: За да направите захарен скраб, очевидно ще ви трябва прилично количество гранулирана захар, в зависимост от това колко голяма партида планирате да направите. Ще ви трябва и кокосово масло – предлагаме да намерите рецепта онлайн и да я коригирате според размера на вашата партида, ако е необходимо. Ако искате да направите нещо допълнително, можете да ароматизирате своя скраб с етерични масла или цитрусови кори. Всичко, което трябва да направите, е да смесите съставките на стайна температура с лъжица или вилица, след което да изсипете ексфолианта в херметически затворен съд – наистина е толкова лесно!

8. Направете мозайка

Мозайките могат да се превърнат в невероятно сложни проекти, но не е необходимо да бъдат прекалено сложни, когато сте начинаещ! Мозаечното изкуство включва малки парчета стъкло, керамика, камък и други твърди материали, които са подредени, за да създадат шарка, изображение или абстрактно произведение. Крайният резултат се държи на място с фугираща смес и уплътнител, които свързват и закрепват дизайна. Творческият процес на подреждане на вашата мозайка ще ви постави в дзен състояние, а финалът е отличително произведение на ръчно изработено изкуство за съкровище или подарък.

мозайка istock

Снимка: iStock

Откъде да започнете: В наши дни има комплект за всичко и мозайките не са изключение. Улеснете се, докато намерите своята опора, като закупите комплект, включващ всичко необходимо. Когато се почувствате по-готови, можете да започнете да събирате свои собствени тесери – малки парчета от различен материал – за да създадете по-персонализирани проекти. Можете да включите миди, копчета, мъниста, капачки за бутилки... възможностите са безкрайни!

За още новини от света на лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари