IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ароматна градина у дома – как да удължите живота на цветята си

1 март 2024 10 30

Пролетта съвсем скоро ще е тук, а с нея идват и красивите пролетни цветя

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Има ли нещо по-хубаво от букет свежо откъснати цветя? Великолепният изблик на цвят и прекрасен аромат могат да преобразят всяка стая. Но тук идва и жестоката истина – цветята започват да умират в момента, в който ги поставите във вазата. Всички цветни композиции започват да увяхват в рамките на дни и повечето изсъхват до седмица. Въпреки това, може да направите някои неща, за да удължите живота на вашите букети. 

С настъпването на пролетта идва и желанието за повече свежест и красота в дома ни. Хубавото е, че това може да се постигне много лесно – просто добавете цветя. Ако не обичате да се грижите за такива в саксия или няма къде да ги поставите, един свеж и красив букет винаги ще свърши работа. А и няма по-добър начин да изразиш любовта си към половинката от няколко различни цветя, събрани на едно място. Господа, записвайте си!

Но как да удължите живота на вашия букет? Хубавата новина е, че има няколко трика, с които нашата цветна композиция да изживее своя най-добър и възможно най-дълъг живот. 

Как да удължите живота на цветята си

Подрязвайте стъблата всеки ден

стъбла, цветя

Снимка: iStock

Според флористката Кристина Стембел, дълготрайният живот на цветята се крие в здравите стъбла. Подрязването им всеки ден позволява на цветовете да се хидратират по-ефективно. От решаващо значение е да отрежете всяко стъбло под ъгъл, за да увеличите максимално повърхността, през която цветето приема вода. Също така се опитайте да отрежете стъблото под топла (не гореща) течаща вода, за да сте сигурни, че цветята ще бъдат хидратирани мигновено. 

Премахнете листата от стъблото

Флоралният дизайнер Меган Вейби препоръчва да отрежете или откъснете всички листа, които ще бъдат по линията на водата във вашата ваза, тъй като те могат да замърсят водата с повече бактерии. 

Сменяйте водата всеки ден

Редовната смяна на водата във вазата е още един трик, който ще ви помогне да запазите свежестта и аромата на цветята си. Натрупването на бактерии е естествен процес с остаряването на букета. Премахнете утайката, като напълните вазата с прясна вода и ако видите натрупване, почистете. 

цветя istock2

Снимка: iStock

Колко вода е достатъчно? Като цяло, Стембел препоръчва да напълните вазата на 3/4 с хладка чешмяна вода, преди да поставите цветята. Редовната подмяна и попълването на изпитата вече вода е от съществено значение за красивия цъфтеж. 

Пазете от директна светлина и топлина

Устойте на изкушението да поставите букета си точно пред прозореца, защото прясно отрязаните стъбла са много чувствителни към светлината. Стембел казва, че букетите трябва да бъдат предпазени от пряка слънчева светлина и източници на топлина. Също така е най-добре да избягвате зони с висока влажност, ако е възможно.

Премахнете увехналите цветя мигновено

изсъхнали цветя

Снимка: iStock

След като забележите, че едно или две цветя в аранжировката са увехнали, премахнете го по най-бързия начин. Подобно на пресните плодове и зеленчуци, цветята отделят газ етилен, който може да бъде вреден за дълголетието на живите цветя. За да попречите на умиращ цвят да убие съседите си, просто го извадете от вазата и го хвърлете. 

Пресаждане на цветята за пролетния сезон – какво да направите?

Цветя в дома – къде и как да ги поставите?

Цветя за дома според фъншуй – какво да изберете?

Хранете цветята

Още един ефективен начин да запазите букетите си свежи е да добавите малко белина. Ако сте заети или забравяте да се грижите за цветята всеки ден, добавянето на няколко капки белина във вазата ще ви помогне да удължите живота им, тъй като ще забави растежа на бактериите.

цветя istock

Снимка: iStock 

Захарта също често се добавя, за да даде на цветята повече хранителни вещества, за да може да се насърчи растежът. Тя обаче не трябва да се добавя сама, защото може да предизвика растеж на бактерии. Ако добавяте захар, не забравяйте да сложите и антибактериален агент, като оцет. 

За още новини от света на модата, красотата и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари