Празниците наближават и от всеки ъгъл се носи вкусен аромат на печива, сладки и основни ястия. Коледа се олицетворява не само с подаръците под елхата, но и с вкуснотиите, които слагаме на трапезата. Тогава калориите не се броят, а единственото, което се иска от нас, е да се наслаждаваме на времето със семейството и да се отпуснем поне за малко.
Всяка домакиня е запозната с традиционните коледни рецепти – тиквеник, баница, питка, печено пиле и напукани сладки. Затова тази година ние ви предлагаме да излезете от зоната на комфорт и да опитате няколко различни ястия, вдъхновени от коледни класики. В следващите няколко дни ще ви предложим вкусни рецепти от киното, литературата и сцената, с които да впечатлите не само гостите по Коледа, но и себе си.
Днес се спираме на „Лешникотрошачката“ – приказният балет по музика на Чайковски. В коледната нощ всички кукли и играчки оживяват и малката Клара заедно с превърналата се в принц лешникотрошачка преживяват вълнуващи приключения в Страната на сладкишите. Рецептата за кейка със захарни сливи, напълнени с орехи, е вдъхновена от сюжета на балета и е великолепна наслада за празниците.
Кекс със захарни сливи от „Лешникотрошачката“
Време за приготвяне – 50 минути.
Порции – 12.
Необходими продукти
За плънката:
150 грама сушени сливи, без костилките
80 грама орехови ядки
150 грама захар или на вкус
1 кафена чаша коняк
За тестото:
2 чаени чаши захар
1 чаена чаша олио
3 големи яйца
2 чаени чаши брашно
1 бакпулвер
3 супени лъжици смляна канела
1/4 чаена лъжица млян карамфил
Снимка: iStock
Начин на приготвяне:
1. Започнете с измиването и накисването за 15 минути на сушените сливи. През това време леко запечете ореховите ядки. Щом сливите поомекнат, сложете във всяка една по половин или четвърт орехова ядка и увийте стегнато сливата около нея.
2. Наредете пълнените сливи в широка тенджера с дебело дъно и ги поръсете обилно със захар. Загрейте на умерен огън и щом започнат съвсем леко да се карамелизират, налейте коняка. Намалете огъня до тих и разбърквайте, докато конякът се изпари. Дръпнете тенджерата настрана.
3. За тестото разбийте захарта и олиото. Добавете яйцата едно по едно, докато разбивате, за да се смесят добре. Добавете брашното, бакпулвера, канелата и карамфила.
4. Намаслете подходяща форма за кекс и сипете половината от тестото. Добавете озахарените пълнени сливи и сипете отгоре останалото тесто.
5. Печете на 180 градуса за 30-40 минути или до суха клечка. Оставете да се охлади за 10 минути, преди да извадите кекса от формата, за да се охлади напълно. По желание може да поръсите с пудра захар.