Нямате търпение вече за нещо месно? Писнаха ви постните ястия? Чакате Коледа с нетърпение, но не заради подаръците под елхата, а заради вкусното месце, от което най-накрая ще имате възможност да си отрежете? Напълно ви разбираме!
Предколедните пости са нещо страхотно за пречистване на духа и организма, но определено могат да бъдат голямо изпитание за всеки фен на месото. Затова и 25 декември е така чакан ден, в който може да си позволите всичко, от което сте се лишавали в последните 40 дни. Именно поради тази причина сме ви подготвили вкусна рецепта за пуйка, която да сложите на празничната трапеза. И за да бъдат нещата по-традиционни за нашите ширини, ще я гарнираме с кисело зеле.
Пуйката е по-обичайна за Америка, особено покрай Деня на благодарността, но все по-често се слага и по нашите коледни трапези. Заменя класическата капама и пилешки пържоли, защото месото е много по-крехко и е доста вкусно. Не отнема много време за готвене, което прави пуйката още по-привлекателна за хората със забързано и натоварено ежедневие.
За да ви бъде вкусно и на тази Коледа, ви представяме нашата рецепта за пуйка с кисело зеле.
Необходими продукти
1 пуйка (около 5-6 кг)
1 брой кисела зелка
1 ч. ч. ориз
200 грама гъби
1 глава лук
мащерка на вкус
червен пипер на вкус
копър на вкус
риган на вкус
олио на вкус
сол на вкус
Снимка: iStock
Начин на приготвяне
Първата стъпка е добре да измиете пуйката и да я сложите да се вари заедно с вътрешностите ѝ. Отпенвайте и варете месото около час и половина.
През това време изчистете зелката, като отделите горните 4-5 листа, а останалите накъсайте. Разпределете ги в подходяща тава.
Отцедете сварената пуйка и прецедете бульона ѝ.
В предварително загрята мазнина запържете накълцан на ситно лук, гъбите и измития ориз, след което добавете нарязаните на ситно пуешки дреболии. Овкусете със сол, червен пипер и зелените подправки на вкус. Долейте малко мазнина и още 1 ч. ч. от бульона на пуйката. Задушете плънката, докато оризът попие течността.
Напълнете хубаво пуйката и я зашийте. Сложете я в тавата върху овкусеното с малко мазнина и подправки зеле. Долейте 3 ч. ч. от бульона. Намажете пуйката с малко олио отвън и я покрийте със заделените листа кисело зеле.
Пъхнете пълнената пуйка да се изпече в предварително загрята фурна за около 90-120 минути.
15 минути преди да извадите коледната пуйка с кисело зеле, махнете листата и я запечете до апетитен загар на кожата.
Коментари