Аромат на канела! Коледна музика! Блещукащи светлинки на прозореца! Уютна атмосфера и домашен уют!
Това усещам всеки път, когато се прибера у дома за Коледа. Картинката винаги е една и съща – майка ми е сложила коледната престилка и се върти в кухнята с усмивка на уста, припявайки на коледните песни, които баща ми е пуснал в хола. Той, от своя страна, разпъва елхата, за да я подготви за тежкото украсяване, което следва само след няколко минути. В началото никога не харесваме начина, по който поставяме топките и фигурките по зелените клони, но само след няколко минути всичко добива завършен вид и не можем да му се нарадваме.
Мама никога не е изпитвала тежест от готвенето за Коледа. У дома може да видите кутии със сладки – някои украсени, други напукани, а трети са с орехи. Всички те се борят за най-вкусните празнични сладкиши и бързо се разпределят както за добавка към подаръците, така и за домашна употреба. Но това, което всеки чака с нетърпение, определено е коледният щолен.
Снимка: iStock
Коледният щолен у дома се започва още от края на ноември, защото трябва всеки един в семейството да получи по един. Един се разрязва в коледната сутрин, а още няколко се оставят за дните между Коледа и Нова година. В добавка към баницата, това е задължителното ястие на масата на 1 януари.
Щоленът е нещото, което винаги е присъствало в моята Коледа и затова реших да ви споделя рецептата, която стои зад това любимо нещо. Гарантирам ви, че ще създадете още повече празнична и вкусна атмосфера у дома, с която да посрещнете близките си хора.
Коледен щолен – как да го приготвите
Необходими продукти:
1 1/2 пакетче масло
1 1/2 ч. ч. пудра захар
4 яйца
1 ч. л. бакпулвер
Прясно мляко, ако е необходимо за по-меко тесто. Може да използвате около 1/2 кафена чаша.
2 ч. ч. стафиди
1 ч. ч. сушени плодове
2 ч. ч. брашно
Настъргани кори на 1 портокал и 1 лимон
Приготвяне:
Едно пакетче масло и 1 ч. ч. пудра захар се смесват и разбъркват с дървена лъжица или миксер до получаване на гладка смес. Отделно се разбиват яйцата и се добавят към сместа. Прибавят се брашното и бакпулвера. Тук може да добавите и прясното мляко, ако има нужда. Накрая се добавят стафидите, сушените плодове и настърганите кори на лимона и портокала.
Продълговата тавичка се застила с намаслена хартия за печене. Изсипете сместа и я загладете добре. Отгоре може да наредите цели бадеми. Пече се на 170 градуса за около между два и два часа и половина.
Снимка: iStock
След като извадите коледния щолен, оставете го да изстине. През това време разтопете останалото масло, с което да залеете сладкиша. След това го поръсете с останалата пудра захар. Това се повтаря, докато маслото и захарта свършат. После щоленът се увива плътно в оризова хартия или хартия за печене и се оставя за поне 24 часа. Колкото повече стои увит, толкова по-добре.














В Гърция отложиха големи промени за плащане по банков път и с ПОС терминали
Загадъчно: Свързват появата на ярки точки в небето с периодите на ядрени опити
За първи път заснеха изхвърляне на плазма от звезда – аналог на Слънцето
Изумително откритие: Живот под ледената шапка на Арктика
Вулкан в Космоса: За първи път е открит спътник на планета извън Слънчевата система
Дон Хулио освежава Левски отзад и в средата
Пламен Андреев направи мощен дебют в испанския футбол
Бензема удари Роналдо в "арабското" дерби
Хебър – Левски
Театър „София“ пуска билети с 50% намаление за Деня на будителите
Нумерологична прогноза за 29 октомври
Закуска, която обича тялото ви: протеинови овесени ядки с банан
Дневен хороскоп за 29 октомври, сряда
Псориатичен артрит – когато автоимунният възпалителен процес не се ограничава до кожата
Какво се променя след 40?
Mенопаузата може да повлияе на паметта и настроението
Част от вродения хипотиреоидизъм остава неразпознат от скрининга
Остави коментар