fallback

Палачинки – триковете, с които да ги направите още по-вкусни

04 July 2025 17:50

Неделя е време за пухкава закуска

Снимка: iStock

Неделя е и въпреки горещото време навън, закуската е само една – палачинки. 

Традицията повелява в последния ден от уикенда да се поглезим и всичко започва още сутринта. Ставаме рано, за да си приготвим вкусни и пухкави палачинки, с които да зарадваме себе си и любимите си хора. Запретваме ръкави, слагаме престилката и започваме работа. Но колкото и да се опитваме, палачинките ни не стават толкова пухкави, бухнали и меки, както в ресторантите и по филмите. 

Известно е, че палачинките в ресторанта са често (добре, може би винаги) по-добри от тези, които приготвяме у дома. Разбира се, готвачите там не пестят маслото, но има няколко трика, които използват, за да направят вкусната ни закуска още по-привлекателна. И хубавата новина е, че тези трикове могат да се повторят у дома, така че не е необходимо да излизате навън в неделната сутрин. 

Ето как да направите домашните си палачинки пухкави, вкусни и напълно достойни за сравнение с професионалните. 

Не прекалявайте с бъркането на тестото

Снимка: iStock

Според бивш готвач, ключът към смесването на сухите и течните съставки е да не се прекалява с разбъркването им, защото по този начин ще се образува твърде много глутен. След като сухите парченца станат с размер на грахово зърно или по-малки, спрете. Те ще се разтворят и ще получите по-мека палачинка. Знаем, че може да ви тормози фактът, че сместа не е гладка, но вярвайте в процеса и ще ни благодарите. 

Оставете тестото да си почине

Снимка: iStock

След лекото разбъркване не добавяйте тестото директно в горещия тиган. В ресторанта то се приготвя поне 12 часа предварително и след това се поставя в хладилника. Може да направите тестото още в петък или в събота вечер, след което да го приберете в хладилника. Ако нямате това време, просто го поставете на студено за кратко време в неделя сутрин, изпийте си първото кафе, и след това продължете с палачинките. 

Разбийте белтъците отделно

Снимка: iStock

Искате пухкави палачинки у дома? Разделете белтъците от жълтъците. Да, това изисква замърсяване на допълнителна купа, но може да бъде добър трик за приготвяне на по-хубави гофрети и палачинки. Аерирането е ключово. Затова разбийте белтъците отделно и ги добавете към края, за да придадете на тестото още повече мехурчета. 

Изберете пикантност

Снимка: iStock

Много ресторанти използват мътеница при приготвянето на палачинки, което добавя нотка киселинност, вместо обикновено мляко. Можете също да използвате мътеница у дома във всяка смес за палачинки или да си направите мътеница сами, като добавите оцет или лимонов сок към обикновеното мляко.

Поддържайте тигана горещ

Снимка: iStock

Ресторантите имат горещи тигани с постоянна температура, което прави палачинките вкусни и красиви. Използвайте котлон или електрическа плоча за палачинките си и я загрейте предварително. Разбира се, не забравяйте да намазнявате повърхността често, за да не залепне сместа.

Помолете някой друг да ви направи палачинки

Снимка: iStock

Най-важната съставка в палачинките (и във всяка друга храна) е любовта. И тя е още по-ключова, когато идва от друг човек. Сигурни сме, че сте забелязвали разликата във вкуса, когато сами си приготвяте храна и когато някой друг го прави вместо вас. Няма точно обяснение, но най-вероятно причината се корени в това, че не сте изморени от готвенето, а просто сте седнали на масата и се наслаждавате на грижата, която сте получили. Така че, ако има човек, който да приготви палачинките у дома вместо вас и да ви ги сервира в леглото, нещата стават незаменими. 

За още вкусни рецепти последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор на статията:
Дарена Найденова
Сподели
палачинки трикове пухкави палачинки закуска неделна закуска
0 коментара
fallback