IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 причини защо омразата е полезна

6 август 2014 09 30

Това мощно чувство всъщност изгражда характера ви

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

„Мразя всички хора" и "Всичко около нас е гадно" са две често срещащи се фрази, които имат милиони вариации. Всеки човек на моменти се чувства безпомощен и безсилен да се справи с трудната реалност около себе си. Понякога ние не разбираме поведението или думите на другите хора, друг път сме поставени в ситуация, в която се уморяваме да се борим и т.н. Всичко това ни кара да събираме негативни емоции и омраза в душата си.

Оказва се обаче, че това не е чак толкова вредно, обратно на всички тези по темата досега.

Ето и защо:

1. Когато изразяваме омразата си с думи, ние започваме да се чувстваме по-добре

Подобни фрази от вида „Мразя това", "Мразя онова“ и т.н., ни позволяват да се освободим от стреса, който сме насъбрали в душата си и то по един безвреден начин. Няма нищо лошо в това да казваме как се чувстваме в даден момент, дори когато емоциите ни са супер отрицателни.


2. Омразата ни кара да ценим повече собствените си постижения

Когато хората около нас се държат глупаво и ни създават проблеми, в началото ние се ядосваме, но постепенно осъзнаваме, че не всеки е толкова умен, колкото нас. Така че вместо да се ядосваме на тези индивиди, ние в даден момент започваме да ги съжаляваме за тяхната елементарност.

3. Омразата ни държи нащрек.

Тя ни кара да продължаваме да се борим.   Когато попаднем в една посредствена среда, измежду самодоволни хора, чиято глупост дори е толерирана от висшестоящите, ние се чувстваме напълно безсилни. Да обаче, това е вид предизвикателство и колкото повече се вбесяваме от ситуацията, толкова по-мотивирани сме да надживеем стадото с овце.

4. Омразата вдига летвата на собствените ни стандарти

Трудните ситуации в живота ни, които провокират нашата омраза, всъщност ни учат да бъдем по-търпеливи, но и по-непримирими към някои неща като лицемерие, посредственост и др. Тоест, перипетиите вдигат нашите собствени критерии за това, какво е допустимо и какво не. Признавайки разликата между това, което обичаме и това което мразим, ние се учим какво трябва да приемаме и какво не. Едва тогава ние сме готови да направим някои необходими корекции в живота си.

5. Омразата е проява на характер

В днешно време има твърде много хора от вида „угодници“. Те губят ценното си време и енергия, за да са в услуга на по-висшестоящите и власт-имащи от тях, а би трябвало да са най-загрижени за себе си. Да бъдеш безхарактерен човек, за да си проправиш път напред в живота, не е чак толкова добра стратегия, защото някъде по пътя губиш самия себе си.

6. Омразата ни прави по-независими

Когато човек се дразни от някого, от дадена ситуация или от дадени обстоятелства, той стига до извода, че трябва да се справи сам. Той разбира, че не може да разчита на другите и се хваща в ръце, влагайки двойно повече усилия, независимо от всички гадости около него.

7. Омразата е страст, а не апатия

Способността да мразиш нещо, означава, че имаш способност и да обичаш нещо със същата интензивност и страст. Ако мразиш някого, това означава, че в действителност те е грижа за него, защото иначе нямаше да ти пука. Истината дори е, че омразата ни утвърждава като личности, които остават верни на хората и нещата, които наистина обичат.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

коко ( преди 4 години )
омразата е от дявола,а доброто е от бога
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
муспи ( преди 9 години )
Който мрази хората, обича котките. Тази сентенция станала вече формула иска обяснения за да се чуе от човека. Светът е абсолютно зло, не може да бъде полузло, тогава ще излезе че може да се приспособим - главния грях за вратата на ада, и полудоброто да ни прави кандидати на рая?! При котките няма компромиси, те мразят безрезервно и обичат по този начин, те са от друг свят, по висш от нашия. Любовта към котките възвисява.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
lenalena ( преди 9 години )