IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8-те най-разпространени родителски подхода

23 юли 2015 11 01

Вие какъв тип родител сте?

Снимка; outnow.ch

Снимка; outnow.ch

Всеки човек има право на собствено мнение по отношение на това как да възпитава децата си. Има няколко вида родителски подход, но като че ли 8 са най-разпространените стилове в това отношение.

Всеки от тях си има своите плюсове и минуси. Ето ги и тях:

1. Стил хеликоптер

Това са родителите, които кръжат над децата си като хеликоптери, или казано с други думи, те наблюдават децата си под лупа. Тези родители обръщат внимание на всички преживявания и проблеми на детето си и се намесват, когато смятат, че е нужно (тоест винаги). Критиците казват, че родителите с този стил на възпитание са твърде ангажирани с наследниците си и се държат много покровителствено, създавайки едни неуверени деца

2. Стил силна привързаност

Това са родителите, които гласуват голямо доверие на децата си още от съвсем ранното им детство. Тези хора възпитават едни сигурни и независими хора, като непрекъснато им показват своята подкрепа директно или индиректно. Тези родители не се притесняват да споделят леглото си със своите наследници, защото знаят, че един ден те така или иначе ще се отделят. Тези хора винаги водят децата си със себе си, където и да отидат.

3. Стил бебето е шеф

Този стил на родителство е много подобен на горния, но при него родителите поставят своето дете над всичко в живота си, превръщайки го в свой основен приоритет. В този стил бебето е шеф и родителите се съобразяват с неговите нужди, нагласявайки собствения си режим (на хранене, на спане, на почивка и т. н.), според неговия.

4. Натуралният стил

Този тип родители имат желание да отгледат детето си отговорно и съзнателно и именно затова те обграждат своите наследници с екологично чиста среда, ползват биопродукти, хранят децата си със здравословни храни и се доверяват само на алтернативна медицина и холистични методи на възпитание.

5. Стил тигър

Тези родители са много взискателни и строги. Те имат големи амбиции за децата си и ги подтикват към академична кариера още от бебешката количка. Този тип родители не оставят децата си и за секунда свободни да си поиграят, тъй като имат големи планове за бъдещето им.

6. Стил свободно отглеждане

Този тип родители са точно противоположният на горния. Те оставят децата си сами да взимат решения за живота си и то от съвсем малки. Тези родители вярват, че вместо да планират или организират режима и дейностите на наследниците си, те просто трябва да им позволят те сами да изследват света със свое собствено темпо.

7. Спокойният стил

Родителите със спокоен подход на възпитание са склонни да отгледат повече деца, именно защото не драматизират самия процес на възпитание. Този вид родители приемат децата си такива, каквито са и никога не се опитват да ги променят. Те се държат с децата си като с равни.

8. Стил давай най-доброто от себе си

Този стил на родителство е най-популярен и повечето хора се опитват да следват именно него. Такива са родителите, които са хем привързани към децата си, хем се опитват да бъдат строги, но справедливи, хем обръщат внимание на здравословния подход на отглеждане и др. Те искат да възпитат спокойни и независими деца, но в същото време понякога се проявяват/намесват като тигри или хеликоптери в живота на наследниците си.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари