IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10-те мантри на работещата жена

17 юли 2015 08 41

Те ще ви насочат към правилната посока в кариерата ви

Снимка: glamour.com

Снимка: glamour.com

Повечето амбициозни дами искат да постигнат целите си, като се надяват по пътя им към успеха да няма много препятствия.

Работещите жени се опитват да се насочат в правилната посока в кариерата си, като се надяват на лоялна надпревара.

Ето и няколко неща, които могат да им помогнат пътят им към върха да бъде по-равен:

1. Останете верни на себе си

Това правило важи за всичко в живота, особено в професионалния свят. Защо? Ами нищо не мирише по-гнило от фалшивото поведение. Никога не се опитвайте да претендирате, че сте нещо, което не сте, особено в бизнеса, защото в крайна сметка ще ви хванат. Пробивайте със собствената си индивидуалност и набор от умения.

2. Преговаряйте за заплатата си

Това е много важно. Ако искате да печелите повече пари, трябва да можете да си ги поискате и да убедите шефовете си, че ги заслужавате. Добре е да преговаряте за заплащането си още от самото начало, когато постъпвате на нова работа.

3. Знайте си цената, но не се възгордявайте

Трябва да сте наясно в какво ви бива и в какво не сте добри. Бъдете честни към себе си. Чувствайте се горди от постиженията си, не ги подценявайте в никакъв случай. В същото време не ги натиквайте в очите на колегите си прекалено често. Просто се дръжте уверено, а не надменно.

4. Комуникирайте с колегите си

Важно е да намерите общ език с колегите си. Само така ще можете да растете на горе. Проактивните, комуникативните професионалисти са по-предпочитани от шефовете.

5. Винаги бъдете добре подготвени

Не си позволявайте да бъдете посредствени и да пестите силите си в работата. Ако редовно се появявате неподготвени в офиса, вие няма да израснете в йерархията никога. Винаги сами оценявайте своята собствена работа, за да сте наясно върху какво трябва да работите още.

6. Забавлявайте се в офиса, но не прекалено

Създавайте приятелства в службата си, защото така атмосферата в офиса ви ще бъде много по-приятна. Но не забравяйте, че за всичко си има време и място. Не си позволявайте да се държите непрофесионално с колегите си, дори да са ви най-близките приятели!

7. Определете си цели в кариерата

Определете си както краткосрочни, така и дългосрочни цели в кариерата си още от самото начало. Замислете се къде се виждате след определено време и си начертайте план, по какъв път точно да стигнете до това място. Бъдете реалисти в очакванията си.

8. Мислете и за личния си живот

Да бъдеш успешен в кариерата си е важно, но не забравяйте личния си живот. Една жена се нуждае от щастие извън работата си, за да се чувства пълноценна. Включете и създаването на семейство и деца в дългосрочния план за кариерата си, за да се подготвите психически за евентуална почивка от работата по време на майчинството.

9. Научете се да приемате критика

Това е трудно, но важно за всеки един професионалист. Ако сгрешите и ви порицаят, не го приемайте твърде лично, а се поучете от критиката. В бизнеса рядко има лични атаки от шеф към служител, обикновено всичко е свързано с работата. Не приемайте забележките на висшестоящите като вид тормоз, а като конструктивна критика, която ще повдигне нивото ви като специалист.

10. Борете се за равенство между половете

В целия свят заплатите на жените са по-ниски в сравнение с тези на мъжете, техни колеги. Не се примирявайте с това. Няма причина да не повдигнете този въпрос, ако нещата не ви се виждат справедливи.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари