Сьомгата е един от най-предпочитаните продукти за изискани ястия, които не само са вкусни, но и много диетични.
Полезният деликатес предоставя огромно разнообразие откъм начин на приготвяне и допълва балансираният вкус както със сладки, така и със солени и дори кисели подправки.
Днес ще акцентираме на един приятен начин на приготвяне на сьомга с мед и соев сос.
За съвършеното ястие ще ви бъдат необходими 10 минути в приготвяне, а количеството е достатъчно за две порции.
Ще ви бъдат необходими:
2 цели парчета сьомга (можете да оставите или да махнете кожата – зависи от личното предпочитание)
Сол и черен пипер на вкус
2 супени лъжици масло
3 супени лъжици мед
3 супени лъжици соев сос
2 лайма
Кориандър за сервиране
Сготвен ориз (по желание за сервиране)
Начин на приготвяне:
Овкусете двете филета от сьомга като ги поръсите обилно от двете страни със сол и черен пипер.
Поставете филетата върху предварително загрят тиган с незалепваща повърхност със съвсем малко зехтин.
Запечете едната страна за около 5 минути, докато не получите приятен златист загар. Обърнете внимателно и запечете и от другата страна.
Извадете филетата и ги оставете върху хартия за готвене, за да попие мазнината.
В същия тиган добавете маслото, меда, соевия сос и изстискайте сока от два лайма.
Разбъркайте добре и оставете на слаб огън да поври, докато не се сгъсти глазурата.
Можете да опитате и да добавите сол и черен пипер на вкус. Гответе за още минута или две, ако искате да получите много гъст сос.
Върнете филетата от сьомга в тигана и поливайте с лъжица от соса.
За сервирането можете да сварите ориз и да го поставите като канапе под филетата.
Полейте със соса, поръсете със ситно нарязан магданоз и оставете да изстине малко.