IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой взима по-правилни решения – мъжете или жените?

4 юли 2016 13 40

Добре дошли в 21 век, на всички им е трудно...

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Учените твърдят, че редовият човек взема около 35 хиляди решения на ден. Някои от тях са бързи и необмислени, като например изборът на напитка – кафе или чай? Останалите решения се отнасят до ситуации от по-висок ранг – в кое училище да запишем детето, къде да подадем CV за работа и пр.

Проблемът обаче е съвсем друг. Кой взима по-добрите решения?

Според Тереза Хъдсън, магистър по когнитивна психология, съществува огромна бездна между разбиранията на обществото за правдивостта на женските решения спрямо същите, правени обаче от мъже. В своята книга „Как жените решават“ („How Women Decide“), тя разисква именно въпроса за двойния стандарт спрямо решенията, направени от мъже и жени, пише британският Telegraph.

Причината Тереза да напише книгата си била, че никъде не видяла подобно научно издание.

„Навсякъде е пълно с бестселъри, насочени към това как мъжете да станат отличници във вземането на решения“, разказва магистърът от Питсбъргския университет „Карнеги Мелън“.

„Все си мисля за едно – когато една жена вечеря със съпруга си, дали той се вслушва в нейните аргументи, или те биват тикнати някъде в нищото“, разсъждава Тереза. Според нея разбиранията за вярно и невярно в една теза трябва да се взимат не по полов признак, а спрямо това дали тя е обективна.

Но нещата в реалния живот не стоят така. Решенията на мъжете са много по-уважавани от тези на жените, най-вече на работното място. Това е така, главно защото се смята, че те са взети по обективен път и без никакви емоции.

Дали?

„Постоянно изскачат нови и нови изследвания за това как жените били бавни във вземането на решение, чудели се с часове какво да облекат сутрин, но защо не обръщате внимание на това как мъжете с месеци се чудят каква кола да изберат? Не е ли същото?“, гневи се специалистката.

Според нея тези стереотипи само подкрепят тезата, че ако нещо те тревожи, трябва само да се обърнеш към индивид от мъжки пол, който с лека ръка да го реши. И за да не е голословна, Тереза Хъдсън ще ни разходи из най-масовите схващания, подкрепени от научни изследвания.

Мъжете са авторитети?

„Първо трябва да ви кажа, че прилагането на едно решение изисква голяма доза доверие. Изследванията по въпроса показват, че хората търсят решение от най-доверените си авторитети“, разкрива писателката. Тя изтъква факти от изследвания, които недвусмислено обявяват мъжкия пол за авторитетен и по-решителен в очите на обществото.

Парадоксалното обаче идва с друго проучване, което показва несъстоятелността на така явната полова дискриминация.

„Учените сме категорични, че мъжете и жените изпитват еднакви трудности при вземането на решение, като единствената разлика в това твърдение откриваме в юношеския период, където момчетата са по-категорични в преценката си от девойките“.

Жената шеф?

Съществува огромна разлика между поведението на мъжете ръководители и жените ръководители, което според психолозите се дължи на спецификата на егото им.

„Жените по-често сътрудничат и вземат под внимание другите“, смята Тереза Хъдсън – „Една жена в ролята на началник ще се допитва много по-често до служителите си, за да потърси другото мнение и да види дали мисли в правилната посока“. Спорно е обаче дали това е качество или недостатък за един шеф.

Как реагират половете на стрес?

Психологът Тереза Хъдсън открива, че мъжете и жените вземат различни решения, когато са под влияние на стрес. Резултатите според нея са по-добри, когато е замесена жена. По този повод тя цитира скорошно френско проучване, в което се твърди, че финансовата криза от 2007 г. би могла да изглежда по съвсем друг начин, ако на Уол Стрийт, най-голямата фондова борса в света, работели повече жени икономисти. Изследователите изтъкват, че въпреки обществените разбирания, мъжете имат навика да се паникьосват по-често, отколкото жените.

От Университета в Южна Калифорния също са категорични, че мъжете и жените реагират съвсем различно в условия на стрес. За целите на изследването мъж и жена били поставени в ситуация на хазартна игра с малки шансове за печалба. Според учените техните решения в подобна среда са показателни за възможността им да вземат решения в какъвто и да било казус.

Резултатите са изненадващи. Оказва се, че нежният пол се съсредоточава много по-добре в конкретните условия на стрес. Взетите решения от жената били по-находчиви. При мъжа обаче нещата не стоели така. При повишаване на градуса той предприемал тъкмо обратното, рискувайки всичко на една карта.

След обявените данни можем да бъдем сигурни, че стереотипите със сигурност се разминават с обективната реалност. Каква е истината ли? И мъжете, и жените се затрудняват с решенията. Нужно ли е да се говори повече?

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари