Пилето с кашу е уважавана и популярна китайска рецепта, която се приготвя сравнително бързо, лесна е и е доказано вкусна.
Това е пържено ястие, съдържащо както протеини, така и разнообразие от зеленчуци.
Царевичното брашно в маринатата на ястието пък спомага за създаването на една кадифена текстура.
Основното, което ви трябва в случая е тиган от вида уок или такъв с незалепващо покритие.
Необходими продукти:
400 г пилешки гърди, нарязани на кубчета
8 чаени лъжички олио или масло от рапица
1 чаена лъжичка соев сос
1/4 чаена лъжичка бял пипер на прах
1/4 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка царевично брашно
Зеленчуците:
150 г гъби, нарязани на ситно
1 картоф, обелен и нарязан на кубчета
1/2 чаша нарязана на кубчета целина
1 средно голяма тиквичка, нарязана на кубчета
1 малка червена чушка, също нарязана
1 чаша печено кашу и варен бял ориз за сервиране.
За соса:
1/2 чаена лъжичка царевично брашно
1 супена лъжица вода
2 супени лъжици соев сос
1 чаена лъжичка сусамово олио
1 средно голяма скилидка чесън, ситно смляна
Инструкции за готвене:
В средно голяма купа комбинирайте пилето с 2 супени лъжици олио и соев сос, добавете и подправките (бял пипер, захар, сол, царевичното брашно) и разбъркайте добре. Сложете в хладилник поне за 30 минути.
Направете си соса в малка купа и също го оставете в хладилника. Извадете пилето 5 минути преди да започнете да готвите. Загрейте 2 супени лъжици олио в тигана на силен огън и добавете пилето, като бъркате с дървена шпатула. Запържете месото за около 3-4 минути като гледате да не залепне, след това го прехвърлете в купа и го оставете настрана.
Добавете още 2 супени лъжици олио в тигана и задушете гъбите за около 2 минути, като ги подправите със сол. След това задушете, отново на силен огън, целината, тиквичките и картофа за около 3 минути. Накрая добавете червената чушка и подправете със сол.
След това към другите зеленчуци в тигана върнете и гъбите и разбъркайте всичко за 1 минута. Идва време да добавите и пилето в тигана. Накрая добавете соса и продължете да разбърквате, докато той се сгъсти.
Най-накрая сложете и кашуто в тигана, разбъркайте хубаво за около минута и след това прехвърлете в чиния и сервирайте с варения ориз.