IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 стъпки за вземане на уверени решения

27 октомври 2017 11 00

Поставете под въпрос съмненията си

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Страхът обикновено пречи на вземането на решения, тъй като хората са склонни да решават, когато се стремят към удоволствие или искат да избегнат болка. Когато решенията се основават на страха, обикновено не съответстват с истинските ни желания. Страхът е начина на нашия ум да ни държи в безопасност, но често пречи да постигнем целите си, като води до грешните решения.

Ако имате такъв проблем, но не сте сигурни откъде да започнете, за да си помогнете, предлагаме няколко съвета.

1. Поставете под въпрос съмненията си

Нормално е да се колебаете или да мислите за онова, което може да се обърка. Какво може да не се обърка? Какво трябва да направите, за да се уверите, че се случват хубави неща?

Ако е лесно да си представите най-лошото нещо, което може да се случи, можете да си представите и най-хубавото, нали така? Ако стигнете до извода, че резултатът от решението няма да бъде желаният, трябва да се откажете от него.

2. Не вярвайте на всичко, което си мислите

Може да минете през редица негативни мисли, но това не означава, че всички те са истина. Ако се съсредоточите върху тези съмнения и страхове, те ще станат по-големи.

За да ги промените, съсредоточете се върху положителния изход на събитията. Това, върху което се фокусирате, се „разширява“.

3. Дишайте

Дишането забавя системата в организма, която провокира адреналина, подхранва безпокойството и ни кара да реагираме на страха. Отделете време да дишате и да „включите“ рационалната страна на мозъка.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари