Вкусните хлебчета могат да превърнат всяко едно ястие в истинска магия. Определено няма нищо по-вкусно и ароматно от току-що приготвен хляб, но мисълта за дългото приготовление често се оказва основна пречка пред дамите да се хванат с тази задача.
За целта днес с Clovesandvanilla.com сме ви приготвили лесна рецепта, с която да направите домашни картофени хлебчета за отрицателно време.
Съставки:
400 г обелени, сварени и смачкани самоковски картофи
330 г пресято брашно (бяло, пълнозърнесто, грахам – по ваше желание) + още за размесване
2 с. л. зехтин
2 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1,5 с. л. стрит джоджен или чубрица (картофите се допълват прекрасно от ароматите на джоджен и чубрица)
80 мл вода (от водата в която сте варили картофите)
1 пак. суха мая или ½ кубче прясна мая
50 мл прясно мляко или 1 яйце
Първата ви задача е да обелите, измиете и сварите 400 грама картофи с малко сол. След като картофите ви са сварени (трябва да ги сварите цели, а не нарязани на парченца, за да не загубите скорбялата им – тя ни е важна) отделете от водата им 80 мл и ги охладете. Докато картофите ви се охлаждат пригответе маята. В купичка смесете маята с водата от картофите, 2 ч. л. захар и 2 ч. л. брашно, разбъркайте докато маята се разтвори, и покрийте с кърпа, за да „шупне“ маята.
Смачкайте вече охладените картофи като за картофено пюре в купата, в която ще замесвате хляба. Към пюрето добавете пресятото брашно, солта и подправките. Когато маята ви е готова я добавете заедно със зехтина в купата с брашно и картофите и разбъркайте първо с дървена лъжица, а после месете на ръка.
Трябва да омесите меко и еластично тесто (ако тестото ви лепне, добавете още малко брашно към него при месенето) – месете около 5-6 мин. Когато тестото ви е готово го оставете да втаса на топло в намаслена купа за около 2 часа, покрито с кърпа.
След 2 часа тестото ви трябва да е удвоило обема си. Извадете го и го размесете върху набрашнена повърхност. Трябва да изкарате целия въздух от хляба. Разрежете тестото на 8 парчета, от които оформете малки кръгли хлебчета.
Поставете омесените хлебчета върху тава, покрита с хартия за печене и покрийте с кърпа за около 30 мин. Това е т. нар. второ втасване на хляба. След като хлябът ви е втасал за втори път, махнете кърпата и намажете хлебчетата с мляко или разбито яйце – по този начин хлебчетата ви ще придобият апетитна златисто-кафява коричка.
Изпечете за 15 мин. в предварително загрята на 220 градуса фурна. Ако искате хлебчетата ви да са меки, веднага след изпичане ги прехвърлете в кърпа, за да се задушат, ако обаче обичате хляб с твърда коричка, оставете ги да се охладят на решетка и после завийте в кърпа.
Можете да сервирате тези хлебчета горещи или студени, за закуска, обяд или вечеря, да ги използвате за сандвичи или бургери – защото са изключително вкусни и меки и въздушни.... и никой няма да повярва, че основната им съставка е картоф.