IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нумерология в психологията: Какво е Голямата петорка?

12 ноември 2018 12 00

Факторите, които обобщават човешката личност

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Психолозите са майсторите, които обобщават факторите, оформящи човешката личност – от социалните нагласи до чертите на характера. Във времето, в което живеем е много естествено да направите схематично-визуално възприемане на психологически портрет, базиран на резултатите от тестове, проучвания и куизове, а след това, по отношение на съотношението на точките, да помислите как всичко върви.

Какво е Голямата петорка?

През 80-те години на миналия век психолозите стигнаха до заключението, че личността на всеки човек може да бъде определена от баланса на пет основни характерни черти, пише сп. Elle.

- интелект, откритост към нови преживявания

- съзнателност

- екстраверсия

- сътрудничество

- невротизъм

Обединявайки личностните черти в Голямата петорка, американските лекари Пол Т. Коста-младши и Робърт МакКрей разработили през 1983-1985 година въпросник, резултатите от който дават психологическа диагноза на личността. През 1992 г. е приет стандартен тест NEO-PI-R, чиято пълна версия съдържа 240 точки (5 фактора с 6 аспекта всеки, които са с по 8 въпроса), а по-късно и кратка версия от 60 точки (5 фактора с 6 аспекта всеки, които са с по 2 въпроса).

Тестването може да се извърши онлайн, а ето и основните фактори с техните аспекти.

1. Интелект, откритост към нови преживявания

6 аспекта на този фактор – въображение, естетика, чувства, действия, идеи, ценности

Високата оценка на този елемент ще означава, че имате оригинално мислене, че сте артистични, емоционални, смели, любопитни, готови да експериментирате, да оценявате изкуството, възприемчиви сте към красотата, имате широки интереси и винаги предпочитате разнообразието пред рутината. Психолозите добавят, че този фактор значително допринася за успех като лидер, когато става дума за кариера.

2. Съзнателност

6 аспекта на този фактор – компетентност, точност, чувство за дълг, търсене на резултат, самодисциплина, усърдие

Човек, който е спечелил най-много точки по този показател, е трудолюбив, амбициозен, отговорен, енергичен, упорит, обича да планира, оценява реда и внимава в действията. Психолозите са убедени, че добросъвестността е сигурна помощ за личния и професионален успех.

3. Екстраверсия

6 аспекта на този фактор – топлина, колективизъм, постоянство, активност, търсене на ярки усещания, веселие

Преобладаването на този фактор означава, че този човек е общителен, енергичен, обича да забавлява и да се забавлява, настроен е приятелски, грижовен, приказлив. Накратко – душата на компанията.

4. Сътрудничество

6 аспекта на този фактор – доверие, праволинейност, алтруизъм, съгласие, скромност, мекота

Хората, които са получили най-много точки за този фактор, се отличават със сътрудничество, съчувствие, социална хармония и лесно се сближават с други хора. Те са внимателни, дружелюбни, щедри и винаги готови да помагат, защото поставят интересите на другите на преден план. Доброжелателните натури са оптимисти за човешката природа и смятат, че хората в основата си са предимно честни, достойни и заслужаващи доверие.

5. Невротизъм

6 аспекта на този фактор – тревожност, враждебност, депресивност, самосъзнание, импулсивност, уязвимост

Този фактор разкрива способността да изпитвате отрицателни емоции. Хората с високи нива на невротизъм са склонни към безпокойство, вълнения, съмнение и гняв. Те често са депресивни, необуздани и реагират много емоционално на незначителни събития. Между другото, едно изследване за селфитата показва, че хората с преобладаващ този фактор с най-голяма вероятност биха позирали пред камерата с т. нар. duck face.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари