IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никулден е! Честито на празнуващите

6 декември 2018 06 30

Почитаме свети Николай Чудотворец

Източник: Facebook

Източник: Facebook

На 6 декември православната църква почита свети Николай Чудотворец. Той е покровител на рибарите, банкерите, търговците, пътешествениците и семейството.

Името Николай, което е най-често срещаното у нас, означава „побеждаващ“. Общо 95 123 души в България се казват така, докато 39 613 българи са кръстени Никола. На трето място се нарежда женското име Николина, следвано от Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю.

Има много легенди за делата на свети Николай. Неслучайно се нарича Чудотворец. Според една от тях, след като получил голямо богатство от баща си, той го раздал на бедните. Така той подхвърлил тайно три кесии със злато на разорен богаташ, който гладувал с жена си и трите им дъщери. По време на силна буря пък помогнал на бедстващи моряци само с молитвите си. Корабът им пътувал за Божи гроб.

Старите хора казват: „Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава“. Според народните поверия, на Никулден семейството украсява дома си с коледна украса.

Домакините приготвят задължително пълнен шаран или някаква друга риба за празничната трапеза. Винаги първата люспа от нея трябва да бъде прибрана в портфейл, за да носи късмет и много пари. Костите не бива да се хвърлят, а се заравят в земята, за да има берекет в дома.

Трапезата за Никулден трябва да е постна. На някои места в България правят традиционния рибник – шаран, изпечен в тесто или рибен курбан за здраве. Жито, ориз, боб, сарми и варена царевица също може да има на масата.

Смята се, че със свети Никола идва истинската зима, защото той носи първия сняг с дългата си бяла брада.

Честито на всички празнуващи днес!

Никулден иде: Защо да ядем по-често риба?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари