IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 начина да бъдем по-щастливи

25 април 2019 11 50

Как да привлечем щастието в живота си... или направо да го създадем!

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Българите по статистика сме едни от най-нещастните хора в света. Вървите по улицата и всички са омърлушени, ядосани или разочаровани. Все нещо ни липсва, все нещо не ни е както трябва. Истината обаче е че нашето щастие е наша собствена отговорност. Ето и няколко начина, които ще ви помогнат да се чувствате по-добре и да бъдете щастливи.

Край на очакванията

Най-лесният начин да се разочароваш е да имаш големи очаквания. Когато престанем да очакваме нещо от другите или от дадена ситуация, единственото, което остава, е да бъдем приятно изненадани. Ако се откажете от високите очаквания, значително ще намалите броя на разочарованията във вашия живот, а това със сигурност ще ви направи по-щастливи.

Парите не са целият ви живот

Да, парите носят свобода и са необходими за да живеем. Но те със сигурност не са най-важното нещо в живота ви. Замислете се, работим като луди, за да изкарваме повече пари и после ги даваме за лекарства. Набили сме си го в главите, че парите трябва да са най-важният ни приоритет, ламтим за още и още. Истината е, че колкото и пари да имате, те никога няма да са ви достатъчно и никога няма да ви направят истински щастливи. Дори и да имате много пари за хубава почивка, ако няма с кого да я споделите, нейната ценност се губи. Може да имате много пари за коледни подаръци, ами ако няма на кого да ги подарите? Трябва да прекарваме повече време в създаване на приятелства, в наслаждаване на семейния уют и в грижа за нашето здраве. А има и друга истина – когато спреш да мислиш само за пари, изглежда, че те идват в живота все по-лесно и по-лесно.

Бъдете осъзнати

Много хора са нещастни. Но и те не знаят защо са нещастни. Научете се да бъдете осъзнати за вашия живот и нуждите ви. Какво точно ви прави нещастни? Какво точно ви липсва? Какво ви спира да постигнете мечтите си? Ако си отговорим правилно и искрено на тези въпроси, ще разберем какви промени трябва да направим в живота си, за да сме по-щастливи.

Живейте сега

Специалисти казват, че депресираните хора живеят в миналото, а тревожните в бъдещето. И двата начина на живот са грешни. Ние никога няма да успеем да върнем изминал момент и никога не можем да бъдем сигурни какво предстои. Защо да се притесняваме за проблем, който евентуално, може би има някакъв шанс да се появи в бъдеще? Той не е част от вашата реалност сега, а вие губите време в притеснения и тревоги. Същото е и с миналото – човешкият мозък държи на хубавите спомени повече, отколкото на лошите. Вие може да страдате по стара любов, но знайте, че вие си спомняте само хубавите моменти. Не е казано, че в миналото сте били по-щастливи от сега и че трябва изминалите моменти да ви липсват толкова много. Живейте сега. Сегашният момент е всичко, което вие имате. Не го губете в негативни емоции и притеснения. Старайте се да му се насладите и да го приемете за това, което е. Хората, които живеят тук и сега знаят, че това е един от най-важните ключове към щастието.

Вие не сте център на света

Да, знам, шокиращо е. Не се взимайте толкова на сериозно. Имайте повече чувство за хумор, самоиронизирайте се. Не се притеснявайте за това какво мислят останалите за вас. Истината е, че те в повечето време не мислят за вас. Те мислят за себе си и как те биват възприемани от другите. Тази притеснителност относно това как изглеждаме пред света ни кара да губим чувството за себе си и съответно любовта към себе си. Принудени сме да носим маски, за да угодим на някого, на когото така или иначе не му пука особено за нас. Бъдете себе си, чувствайте се комфортно в собствената си кожа и помнете, че най-важното мнение за вас е вашето собствено. Ако се обичате, ще бъдете по-щастливи.

Автор на статията:
Анина Юрукова

КоментариКоментари