IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 начина за разтоварване в края на тежкия ден

3 април 2019 12 00

Не се затваряйте вкъщи

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Един работен ден може да бъде доста стресиращ, особено ако изоставате с крайните срокове или не смогвате да се справите с всичките ви поставени задачи. Когато той свърши, човек се чувства като парцал и няма желание за нищо.

Ако се приберете изтощени, не лягайте на дивана, а намерете друг начин, с който да се разтоварите от негативните мисли.

Ето няколко съвета за това как да се отпуснете и изкарате по-добре свободното време преди лягане:

1. Контролирайте дишането си

По време на силен стрес някои части от тялото реагират по различен начин. Сърцето започва да бие по-учестено, избива пот по кожата, устата изсъхва... Дори и след като минат няколко часа, човек усеща напрежението и не може да се освободи от него. Според специалисти, правилното дишане е много важно. Когато човек се чувства сякаш има някаква буца в гърлото, трябва да вдишва и издишва на бавни темпове за няколко секунди. Това действие помага за успокояване и нормализиране на сърдечния ритъм.

2. Създайте си своя мантра

Без трудните моменти не може. Няма как всеки наш ден да е хубав. Колкото и да сте изморени след работа или афектирани от разговорите, които сте имали, приберете се вкъщи, пуснете си любимата музика и си направете своя собствена мантра. Това трябва да бъде някоя положителна мисъл, която да си повтаряте. Например: „Ти можеш да се справиш“, „Утре ще е по-добър ден“. Тя ще настрои ума ви към позитивизъм.

3. Четете списания или книги

Разлистването на любимото списание или четенето на някоя хубава книга ще ви помогне да се откъснете поне за малко от напрежението, което сте натрупали през деня. Според проучване от 2005 г., това помага за подобряване на психичното здраве при хора, изпитали силен стрес. По-добре да четете рецепти за готвене или за живота на звездите, отколкото да мислите как бихте постъпили, ако имате нов конфликт като днешния.

4. Тренировка

Един от най-добрите начини да изхвърлите негативната енергия е да спортувате. Било то на пътеката за бягане, на боксовата круша, чрез йога или табата, вие ще се освободите от гнева и безпокойството още на първите 5 минути от стартирането на тренировката. Това е така, защото през това време се синтезират серотонин и допамин, които ни правят по-щастливи и спокойни.

5. Пресни плодове

Консумацията на лимон и други цитруси може да помогне на човек да се разтовари по-лесно. Витамините в тях дават енергия и освежават. Освен това ароматът на плодовете отпуска сетивата.

6. Излезте на разходка

Колкото и да сте изморени, не бързайте да се прибирате у дома. Денят вече е по-дълъг, а времето по-топло. Използвайте часовете след работа, за да се разходите с приятели в парка. Ако сте прекалено напрегнати, не се затваряйте в заведение, а седнете някъде на открито. Чистият въздух ще повлияе добре на психиката ви.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари