IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да приготвим: Великденски курабийки

20 април 2019 05 00

За лежерните следобеди

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

В броените дни до Великден сигурно вече събирате рецепти за козунаци и други сладкиши, които да приготвите у дома. След мъфините, които ви представихме миналата седмица, дойде ред и на курабийките, които може да похапвате по време на лежерните следобеди.

Необходими продукти:

4 яйца

5 чаени чаши брашно

1 чаена чаша захар и малко за поръсване

1/2 чаена чаша кисело мляко

1/2 чаена лъжица сода за хляб

1/4 чаена чаша олио

5 г амонячна сода (или половин пакетче)

1 ванилия

малко настъргана лимонова кора

Начин на приготвяне:

Първо се разбиват яйцата и захарта с миксер. Към тях се добавят олиото и киселото мляко, в което предварително сте сложили двата вида сода. После прибавете кората от лимон и ванилията. Разбъркайте добре с миксера до получаването на еднородна смес. След което изсипете брашното в по-широк съд, направете кладенче и вътре изсипете течните съставки.

След хубавото омесване на тестото с ръце (може и в пекарна) го покрийте с фолио за свежо съхранение и го оставете настрани за около 30 мин. Трябва да е меко на допир, при пипане с пръст да остава следа.

За да изпечете, разделете тестото на топки, всяка трябва да се разточи на лист, дебел около 6-7 мм. Не бива да е повече, защото в самите курабийки има набухвател. Добавяте по малко брашно, за да се точи по-лесно.

Използвайте любимите ви формички, за да изрежете различни фигурки от тестото. Намаслете добре тавата, която сте приготвили и ги наредете така, че да има разстояние между тях. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. Малко преди да ги извадите, ги намажете с жълтък и поръсете със захар, след което ги оставете във фурната за около 2-3 минути.

Да ви е сладко!

Как да приготвим: Великденски мъфини

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари