IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проучване показва: Поглъщаме по 5 грама пластмаса на ден

13 юни 2019 11 50

Микрочастици от вредния материал се съдържат в напитките и ястията, които консумираме

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Един от големите проблеми в момента е използването на прекалено много пластмаса и изхвърлянето ѝ. Тя не се разгражда в природата и това води до замърсяването на Земята.

В последните няколко години борбата с този проблем все повече набира популярност, а някои страни дори забраниха използването на пластмасови продукти за еднократна употреба. Предвижда се през 2021 г. всички членки на ЕС да забранят използването на пластмасови опаковки.

Оказва се обаче, че този вид материал не е опасен само за околната среда. Той може да повлияе и на хората чрез навлизане в нашата храносмилателна система. Ново университетско проучване в Австралия се опитва да докаже точно колко пластмаса поглъщаме с храната и напитките, които консумираме всеки ден.

Експертите там сметнали, че хората могат да приемат до 2000 пластмасови микрочастици, което се равнява на 5 г. Толкова тежи кредитната ви карта.

Снимка: iStock

Според изследването, тези частици се съдържат във водата, мидите, рибата, солта, бирата, меда и захарта. Те попадат там от различни източници като пластмасови бутилки и торбички. „Във водата това предимно са влакна, които могат да дойдат от промишлените дейности“, казва Тава Паланисами, която участва в проучването.

Според експертите количеството пластмаса, която се приема от човек зависи от географското му положение и начина му на живот. Засега не е ясно какво точно причиняват тези микрочастици, които попадат в организма ни, но дори и да бъде доказано, че те са вредни, много трудно ще успеем да се справим с тях.

Снимка: iStock

Кавита Пракаш-Мани – главен директор по опазване на околната среда в WWF, съветва да приемем замърсяването с пластмаса сериозно. „Много трудно бихме премахнали микрочастиците. Затова трябва да се опитаме да спрем навлизането на пластмасата в нашия живот“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари