IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо има дупка по средата на поничката?

21 юни 2019 05 30

Популярният десерт се предлага с различни пълнежи и може да се консумира по всяко време

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Поничката е познат десерт на всеки. Това е пържено тесто, популярно в много страни и се приготвя с различен пълнеж. Използва се както за закуска, така и за десерт.

Поничките обикновено са с формата на пръстени, а понякога може и да нямат дупка по средата. Могат да се използват различни видове глазури като захар, шоколад или кленов сироп. Този вид десерт може да съдържа яйца, мляко и масло.

Най-известните видове понички са тези с дупка по средата и тези, които са цели и вътре са пълни с плодово сладко, сметана или крем.

Първата поничка се смята, че е измислена от холандски заселници в Ню Йорк. За това свидетелства книгата „Историята на Ню Йорк“, която е писана от историка Уошингтън Ървинг. Той проследява историята от началото на света до края на холандската династия.

Поничките стават популярни благодарение на славата си, че са лека храна. Хората ги хапват на закуска, на обяд или за десерт. Също така можете да си ги закупите от почти всяка закусвалня по всяко време на деня. В първите дни след откриването на сладкиша, комбинацията от поничка и кафе се е считала за евтин начин за започване на деня.

И макар да са много вкусни, поничките са доста вредни. В една се съдържат около 480 калории като това число може да се увеличи в зависимост от това с какъв пълнеж идва десертът.

Както всеки знае, консумацията на твърде много захар и мазнини, може да доведе до напълняване, диабет и сърдечни болести. Затова помислете добре преди да отидете на щанда за понички.

Най-интересното обаче за поничките е фактът, че някои имат дупка, а други – не. И докато тези, които са цели не предизвикват толкова голямо любопитство, то ринговите десерти са нещо друго.

Теорията зад появата на този вид понички идва от капитан Хенсън Грегори, който е бил американски моряк. Първоначално всички понички са били цели и са приличали на малки тортички.

Накрая обаче се оказало, че само тестото в края се изпържва добре, а средата остава сурова. Това дава идеята на капитана да премахне средната част на поничката и така да се предлага напълно готов и сготвен продукт.

 

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари