IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В помощ на околната среда: Път от пластмаса

15 юли 2019 11 50

В Индия правят боклука полезен

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Чели сте известната приказка „Сливи за смет“, в която се разказва как един селянин иска да ожени сина си за най-чистата и спретната мома в селото. Затова той решава да започне да продава сливи за смет, за да види коя жена ще му донесе най-малко боклук. По този начин той ще разбере коя е най-чистата къща и оттам ще вземе момата за сина си.

Приказката е измислена преди доста време, но в днешно време тя все още има своята сила. Още повече, че в момента живеем в свят, който се задушава от множеството отпадъци, които милиардното население генерира всеки ден.

Един от основните проблеми на околната среда е пластмасата и нейното пълно неразграждане. Всеки ден огромни количества от боклука се изхвърлят и това вреди сериозно на планетата. Затова в Индия са взели решение, което да помогне с пластмасовия отпадък.

В страната всяка година един жител използва около 11 кг пластмаса. След това тя бива изхвърляна някъде, а голяма част от нея се озовава във водите на Арабско море и Индийския океан, където се превръща в опасност за риби, птици и други морски обитатели.

Снимка: iStock

Но рибари от индийския щат Керала взимат нещата в свои ръце и решават да организират мащабна акция, с която да съберат боклука от водата. Те взимат това решение след като виждат колко пластмаса се събира в мрежите им при улова на риба. Доскоро рибарите просто връщаха пластмасата отново във водата, но вече не.

Миналото лято се е създала организация, която е под патронажа на министъра на риболова Меркути Ама. Тя нарежда да се проведе кампания с името „Чиста вода“, в която съветва риболовците да събират пластмасата от морето и океана и да я изкарват на брега.

Снимка: Reuters

Още в първите 10 месеца от началото на инициативата 25 тона пластмаса са били премахнати от Арабско море. От тях 10 тона са били само найлонови торбички и пластмасови бутилки.

След като боклукът е изкаран от водата, той се събира от служители на местната риболовна общност и се слага в машини, които режат пластмасата на малки парчета.

Процесът продължава и тези малки парчета се използват за правенето на пътна настилка. На този етап, в Индия вече има повече от 34 000 км. от пътища, които са направени от пластмаса като повечето от пътните настилки от южния щат Тамил Наду са точно такива.

Снимка: Reuters

Може да звучи невероятно, но повечето от този вид пътища са изключително популярни в страната, защото издържат на високите температури. Точката на разтопяване на пластмасата е около 66 градуса, докато традиционната пътна настилка изпитва проблеми при 50 градуса.

Освен че е по-екологично и издържат повече на жегата, правенето на тези пътища създават и работни места за жителите на Индия. Рибарите имат задачата да изваждат пластмасата от морето, а на брега ги чакат други хора, които се грижат за нейната преработка.

Снимка: Reuters

Може би е време и останалият свят да последва примера на Индия, защото проблемът с отпадъка се задълбочава. Според последните доклади за околната среда, ако световното население продължи да използва пластмасови изделия със същия темп както досега, то до 2050 ще има повече пластмаса в морето отколкото риба.

Във видеото може да видите как точно протича самият процес.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FWEFvideo%2Fvideos%2F472872983505003%2F&show_text=0&width=476" width="476" height="476" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари