IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мечтаната почивка: Виетнам

29 юли 2019 05 30

Какво можем да видим там?

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Петъците обикновено не само бележат края на работната седмица, но ни и вдъхновяват за идеи за пътуване – понякога за уикенда, а понякога за по-далечни дестинации. Днешната посока е Виетнам, затова се заредете с настроение за екзотика в „Без будилник“ в Dnes.bg

Ханой

Отправяме се към Ханой – столицата на страната. Буквално името му означава „град между две реки“, но освен това той е и между две епохи. Френската колониална архитектура се съчетава сякаш напълно естествено с традиционните местни постройки.

Тук се намира едно архитектурно постижение на 11 век – Пагода на една колона. Храм, построен върху колона с диаметър 1,25 м. Идеята на пагодата е била да изобразява цвят на лотос – символ на чистотата и невинността.

Следващото място е още един храм – Нгок Сон Темпъл. Името му означава „Храмът на изумрудената планина“ и той е разположен на кокетно островче в езерото Хоан Кием, до него води аленочервен мост.

Легендата гласи, че през 15в., Господ изпратил на император Ле Тай То магически меч, с който да прогони китайците от Виетнам. След войната, гигантска костенурка грабнала меча и се гмурнала в дълбините, за да върне меча на неговите божествени собственици. Оттук произхожда и името „Езерото на възстановения меч“ – Хоан Кием.

Сапа

Виетнам има своите Алпи. Всъщност, става въпрос за живописния курорт Сапа, който е в планинска местност, която толкова напомняла на френските колонизатори на познатата им планина, че нарекли района Тонкинските Алпи.

Гледката обаче не е единственото, с което Сапа си струва. Малките сгушени селца са дом на редица обичаи и култури, всяка уникална и много богата.

Залива Халонг

Десетки малки острови, покрити с дървета и високи скали са разпръснати из изумрудените води на залива Халонг.

Митичният „Залив на драконите“ е от най-впечатляващите гледки на Виетнам. Твърди се, че някога дракони слезли от небесата и от нефритените капки, които падали във водите на залива, са се образували хилядите островчета, за да защитят залива и живеещите край него хора от нахлуващи грабители.

Докато сте в залива не пропускайте пещерата Тиен Кан Сон. Тя е почти непокътната и много живописна.

Още с влизането човек се озовава в сюрреалистична обстановка. Сталактитите са формирали лотос и бебе слон, а въображението помага на човек да оприличи и всички останали фигури на нещо познато.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари