IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храната като изкуство

24 септември 2019 10 30

Ханева Адем успява да впечатли със своите портрети

Снимка: Instagram

Снимка: Instagram

Със сигурност доста от вас изхвърлят остатъците от храна. Дали защото не искате да ги оставяте в хладилника за друг ден, или просто защото нещо не ви е харесвало, доста от ястията вкъщи отиват на боклука. За Ханева Адем обаче остатъците се използват за направата на изкуство.

Момичето, което е родено в Нигерия, е само на 28 и вече има огромен брой последователи в социалните мрежи. Причината е талантът ѝ да превръща храната в прекрасни портрети и друг вид картини.

Пред CNN Ханева заявява, че страстта ѝ към изкуството се заражда още в ранна детска възраст. „Докато растях, майка ми каза, че имам нюх за тези неща“.

Адем скоро е завършила фармакология във Великобритания и става известна в социалните мрежи през 2015-а. Тогава тя облича куклата Барби с хиджаб. Решението ѝ идва след като разглежда страница в Инстаграм, където са показани модните стилове на куклата, но липсва такъв с хиджаб.

 

Адем прави цял профил в социалната мрежа, в който показва и други вариации на облекло за най-желаната играчка за момичета в света. „Сметнах, че е много важно да облека куклата така, както аз бих се облякла“, споделя пред CNN художничката. 

Още с първите си снимки в профила, новата Барби събира доста харесвания и започват да валят запитвания как хората могат да се сдобият с нея. Все пак, Адем споделя, че е получила и няколко критики.

 

 

„Хората смятат, че жените от мюсюлманските страни се забулват по принуда. Повечето от нас го правим по собствено желание. Така изразяваме своята религия. Някои не покриват главата си, но това не ги прави по-малко вярващи“, споделя художничката. 

Сега момичето се е насочило към друго свое хоби – превръщането на храната в изкуство. „Обичам да шия и да рисувам, но най-много се наслаждавам на творбите ми от храна“.

Адем се впечатлява от културата и от нещата от живота. През 2016-а успява да впечатли не само последователите си в социалните мрежи, но и печели конкурс в Нигерия, в който се търси най-атрактивната презентация на местни ястия. 

 

 

Художничката представила на журито своя прочит на любимото ѝ ястие от детството – супа огбоно, която се състои от сушени семена и манго. Нейната презентация представя жена от африкански произход, която е облечена в жизнени цветове. 

„Преди състезанието, творбите ми нямаха тематика. Просто ги снимах за социалните мрежи. След като спечелих обаче сериозно се замислих дали не мога да превърна хобито си в истинска работа“, споделя Адем пред CNN. Явно победата се отразява добре на момичето, тъй като в момента то създава творби от храна за водещи марки. 

 

 

В бъдеще, Адем иска да остави следа със своето изкуство не само в Нигерия, но и в цяла Африка. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари