IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени успяха да направят водка от Чернобил

15 август 2019 14 30

Те твърдят, че напитката е напълно безобидна

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

С интересно постижение могат да се похвалят учени от Портсмут. Те успяха да направят водка, използвайки съставки от Чернобил. Питието съдържа в себе си спирт, който е получен от вода и семена от Чернобил. Това прави водката първият продукт, който идва от зоната около атомната централа.

Екипът е съставен от учени от Украйна и Университета в Портсмут. Те решили да направят проучване в продължение на три години и да видят дали ще успеят да получат питие от съставки, добити от забранената зона около Чернобил.

Джим Смит, който е ръководител на експеримента, изследва Чернобил и всичко около него в продължение на години. Той и екипът му искали да разберат дали е безопасно да се използват някои от изоставените земи, за да се засее култура, реколтата от която след това да се използва за направата на продукти.

„30 години след катастрофата разбрахме, че не можеш да консумираш нищо, излязло от зоната около Чернобил. Но пък имахме семена и решихме да направим водка от тях“, казва Смит пред CNN.

Снимка: Reuters

Експертите са разредили дестилирания алкохол с минерална вода от подземно водохранилище, намиращо се в Чернобил. Скалите, от които е взета водата, се намират на 10 км от реактора.

Учените смятат, че разстоянието е достатъчно безопасно, за да разредят водката точно с тази вода. Те твърдят, че питието е напълно безопасно за пиене.

Все пак експертите са намерили радиация в зърната, използвани за направата на напитката, която е над допустимата норма. Това обаче не ги притеснява, тъй като те уверяват, че след преминаването през дестилация, нивата намаляват почти до нулата.

Снимка: Reuters

„Когато дестилираш нещо, повечето примеси остават в неизползваемия продукт. Готовата напитка е много по-чиста. Това направихме и с нашата водка – първо ферментирахме зърната и след това ги дестилирахме. Не намерихме никаква радиация в готовия продукт, освен естествен въглерод, който се съдържа във всеки алкохол или храна“, допълва Смит.

Екипът иска да започне да продава своя продукт, а 75% от печалбите ще отидат при общностите, които са били засегнати от катастрофата. „Смятам, че това е най-важната напитка в света, тъй като ще помогне за икономическата стабилизация на хората, които живеят във и около забранената зона“.

Снимка: Reuters

Все още около 150 възрастни хора живеят близо до атомната централа, въпреки предупреждението на властите. Според официални данни, най-малко след 24 хил. години ще е безопасно да се зароди нов живот в тези градове и села.

Снимка: Reuters

Все пак Чернобил е отворен за туристи, но времето там е строго ограничено, а визитите се правят задължително с екскурзовод.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари