IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Градовете, които скоро ще потънат

14 септември 2019 15 00

Причините са ниското им разположение и покачването на водните нива

Снимка: iStock

Глобалното затопляне е проблем, който се превръща в централна тема на всяко международно събитие. Повишаването на температурите причинява множество проблеми както сред хората, така и в животинския свят.

Айсбергите се топят с огромна скорост, а нивата на океаните и моретата се покачват. Това се превръща в проблем за ниско разположените крайбрежни градове. Те вече страдат от огромни наводнения, а местните власти търсят варианти за справяне със ситуацията.

Причините за потъването на градовете са различни. Някои от тях са потърпевши от увеличаването на морското равнище, а други пък са жертва на прекомерното изпомпване на подземни води, което създава промяна в налягането и обема. Това кара земята под къщите да потъне.

През лятото на тази година, наводнения заляха столицата на Индонезия – Джакарта. Това накара президентът на страната да помисли дали не е време друг град да заеме нейното място.

Джакарта потъва с близо 6,7 инча годишно поради прекомерното изпомпване на подземните води, което създава промяна в налягането и обема, което пък кара земята да потъне. Правителството одобри план, според който столицата ще бъде преместена на остров Ява, който се намира на 100 мили от сегашното местоположение на Джакарта.

град

Джакарта. Снимка: iStock

Това е с цел да се спаси 10 милионното население на града. Според данните, този ход ще струва близо 33 млрд. долара и ще отнеме около 10 години. Ако не бъде направен обаче, прогнозите са Джакарта да бъде под вода до 2050 година.

Столицата на Индонезия обаче не е единствената с тази съдба. Хюстън, този път наистина има проблем. Градът в щата Тексас потъва заради прекомерното изпомпване на подземните води. Това причинява потъване с близо 2 инча на година, което прави града по-уязвим на природни бедствия.

град

Хюстън. Снимка: iStock

Венеция, разбира се, също попада в тази класация. През 2003 година Италия започва изграждането на 78 порти, които ще образуват бариера срещу наводненията.

По първоначалните проекти, всичко трябваше да е готово до 2011 година, но сега е по-вероятно наводненията да бъдат овладени чак през 2022-а. През 2018-а, когато портите все още не бяха довършени, Венеция се изправя пред една от най-големите си катастрофи в своята история. Градът е залят от наводнение, което буквално блокира живота там.

град

Венеция. Снимка: iStock

Тайланд също не е защитен от подобна съдба. Градът, който е в опасност, е Банкок, а потъването му става с близо 1 см. на година. Според Guardian, това може да означава, че столицата на Тайланд може да бъде под вода след 10 години.

Архитектурна фирма обаче е взела нещата в свои ръце. Тя решава да построи парк, който се простира на площ от 11 акра, за да може да побере водата, която се излива по време на най-дъждовните месеци в Тайланд. Според проекта, паркът може да побере близо 1 млн. галона дъждовна вода.

град

Банкок. Снимка: iStock

Друг европейски град, застрашен от потъване, е Ротердам. Според New York Times, той вече е 90% под вода, а причината се крие в повишаването на океанското равнище. По подобие на колегите си от Банкок, холандците също са построили водни паркове, които служат за събиране на водите.

град

Ротердам. Снимка: iStock

Все пак прогнозите са доста далечни в бъдещето, но според експерти, ако температурите продължат да се покачват със същия темп, някой от тези градове могат да се окажат под вода много по-бързо отколкото се очаква.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари