IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

440 обувки в памет на жертвите на домашно насилие

24 септември 2019 14 40

Сгради в Турция осъмнаха с нестандартно оформление

Снимка: Instagram

Домашното насилие е огромен проблем, който започва да засяга все повече страни по света. В повечето случай от него страдат жени, които по този начин са сплашвани от съпрузите си или са превърнати в тяхна собственост.

Понякога домашното насилие завършва фатално като само в Турция през 2018 година са загинали 440 жени. За да почете точно тези жертви, графичният дизайнер Вахит Туна окачи същият брой обувки на сгради в страната.

Новата инсталация цели да привлече внимание към проблема, който доста често бива пренебрегнат. Засега две сгради осъмнаха с нови фасади. Едната се намира в истанбулския квартал Кабаташ, а другата – в провинция Бейоглу.

Вахит е избрал сградата на организация с нестопанска цел, чиято стена е с площ около 260 кв.м. Вместо да изложи творението си вътре, той иска да привлече вниманието на общността не към себе си, а към самия проблем.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Fiksatif (@fiksatif) на

Творбата му е свързана и с традициите в Турция. В някои райони на страната е прието да бъдат оставяни обувките на починал човек пред стената на дома му. Точно това е подтикнало и Вахут да подходи по този начин с инсталацията си.

Той обясни пред турските медии, че токчетата са символ на независимост, събирайки в себе си сила и елегантност. Туна допълни, че тези жени, които са загинали вече нямат възможност да бъдат независими.

„Исках всеки, който преминава, да види работата. Затова не исках тя да бъде в музей или на закрито“, казва той пред турските медии. Според него, този проект ще насочи вниманието към убийствата на жени и ще помогне за разрешаването на проблема.

Жертвите на домашно насилие само в Турция се увеличават с всяка година. През 2017 година те са били 409, а година по-късно – 440. Артинсталацията на Вахит Туна ще остане върху сградите в продължение на 6 месеца.

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари