IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личен опит: Съпругът ми прекарва всяко лято с бившата. Нормално ли е?

25 септември 2019 18 00

Вижте отговора на психолога

Снимка: Pixabay

Живея със съпруга си от 26 години. За него това е втори брак, за мен – първи. От бившата си жена има дъщеря, която е на 31 години. Ние имаме две деца заедно – на 13 и 25 години. През всичките тези години съпругът ми има близки отношения с бившата и свекърва ѝ. Всяко лято прекарва време на тяхната вила. Ние с децата не ходим там, защото общуването с тази жена не ни харесва. Но мъжът ми използва всяка възможност да е там, да ѝ помогне, независимо че около себе си тази жена има доста помощници. Тази ситуация ме вбесява, многократно съм молила съпруга си да не ходи там, но няма ефект – всяко лято е едно и също. Кажете ми, отклонение от нормата ли са моите чувства и усещания?
Галина, 48-годишна

Мога да си представя колко неприятно ви е, че съпругът се вижда с бившата си жена всяко лято през всички тези години. Не вярвате, че той пътува с цел да помогне на майката на дъщеря си. Най-добрия начин да достигнете до истината е да разговаряте.

Комуникацията с родителите на един от съпрузите обаче не е рядкост – често срещам семейства, в които съпругът или съпругата трябва да посещават родителите си всеки уикенд и да прекарват почивките си с тях. Дали това е правилно или не, всеки решава сам.

Нормата в психологията е относително понятие. Една жена отдавна би престанала да обръща внимание на тази ситуация, докато друга би се развела. Вие предпочитате да търпите, да се ядосвате, да питате и да проклинате. Възмущението ви е разбираемо – вярвам, че имате пълно право на него.

Бих препоръчал да промените тактиката или отношението. Ако няма да повдигате въпроса пред съпруга си и не смятате че става въпрос за изневяра, тогава смятам, че трябва да се примирите със ситуацията. Още повече, че това се случва вече 25 години.

Друго нещо ми прави впечатление – оказва се, че вие и съпругът ви практически не почивате заедно, тъй като той прекарва лятото в къщата на бившата, а вие не ходите там. Мисля, че си струва да помислите как да се промени това.
И. Суслов, психолог, за psychologies

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари