IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои животни скоро няма да обитават Земята?

4 октомври 2019 10 50

Популацията им сериозно намалява с всеки ден

Снимка: iStock

Днес се чества Световният ден за защита на животните. Началото му е поставено през 1931 година, когато еколози на международен конгрес във Флоренция, решават, че е време да има ден, в който да се обърне специално внимание към животинския свят. Датата е целенасочено избрана, тъй като в католическата църква 4 октомври се отбелязва като ден на св. Франциск – покровител на животните и природата.

Така, вече 88 години, на днешния ден природозащитници, организации за закрила на животните и обикновени граждани, загрижени за животинската съдба, честват Световния ден за защита на животните. За съжаление, колкото и внимание да се обръща, има някои животни, чиято популация бързо намалява.

животни

Снимка: iStock

Част от тях са записани като застрашени видове в Световния фонд за дива природа, а други са класифицирани като изчезващ вид в Червения списък на Световната Червена книга. Ето кои животни скоро може напълно да изчезнат от лицето на Земята.

Амурски леопард

Той обитава източните райони на Русия и се смята за едно от най-красивите животни на Земята. За съжаление, в момента има само около 60 леопарда от този вид. Те стават жертви на бракониери, които безмилостно посягат на живота им, с цел да ги занесат вкъщи като ловен трофей.

животни

Снимка: Pixabay

Затова руските власти са разпоредили този вид леопард да живее в специален парк, където да се стимулира популацията му и да бъде далече от опасните ловни пушки.

Борнейски орангутан

Орангутаните на остров Борнео са една от най-големите му атракции. Освен туристи обаче островът привлича и много бракониери, които изсичат нелегално горите и се опитват да откраднат малките орангутани от майките им. Целта им, естествено, е търговия. Това обаче води до убийство на майката, понеже тя не дава лесно своето дете.

животни

Снимка: Pixabay

Резултатът от тази дейност е намаляване броят на орангутаните с близо 50% за последните 60 години. Създадени са специални паркове, в които орангутаните да живеят спокойно, но въпреки това статусът им е записан като „в опасност“.

Южнокитайски тигър

животни

Снимка: iStock

Това е най-малкият вид тигър по размери и е крайно застрашен от изчезване. Числеността му е едва 30 индивида, които живеят на свобода и 47, пребиваващи в зоологически градини по света. Ловът му е разпространен главно заради ценната кожа на тигъра, както и за трофей.

Планински горили

Въпреки че са доста бързи, горилите биват хващани в бракониерски капани, направени в горите. Причината за лова им е ценната кожа, костите и месото, които се продават на доста висока цена. Както при орангутаните, майките горили също са готови на всичко, за да защитят малките си.

животни

Снимка: Pixabay

Това води до голяма смъртност при тях, с което броят им е едва 800 индивида. Множество организации приканват за по-строги мерки срещу лова на планинските горили, но молбите им остават засега без резултат.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 4 години )
"Ловът му е разпространен главно заради ценната кожа на тигъра, както и за ловен трофей" ученик ли е писал статията?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар